«Παράθυρο» για έναρξη από την Κρήτη των διαγωνισμών για μη ώριμα έργα ΑΠΕ

«Παράθυρο» για έναρξη από την Κρήτη των διαγωνισμών για μη ώριμα έργα ΑΠΕ
Αιτία η αναγκαιότητα των μονάδων στην επάρκεια ισχύος του νησιού έως τη «μεγάλη» διασύνδεση
Από την Κρήτη είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για μη ώριμα αδειοδοτικώς αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, καθώς η αύξηση της εγκατεστημένος ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί αποτελεί ένα από τα μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος στο νησί, έως την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω αναγκαιότητα κάνει τη ΡΑΕ να σκέφτεται να αναθεωρήσει τον αρχικό της σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε πως η «πρεμιέρα» των μη ώριμων έργων θα γινόταν για το καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης.
Κι αυτό γιατί εκτιμά ότι η αποσόβηση των προβλημάτων τροφοδοσία της Κρήτης, όπως είναι φυσικό, αποτελεί πιο επείγον ζήτημα από την αξιοποίηση της διαθέσιμου «ηλεκτρικού χώρου» του εν λόγω καλωδίου.
Πάντως, από ρυθμιστικής σκοπιάς η προετοιμασία των δύο διαγωνισμών γίνεται εν πολλοίς παράλληλα, καθώς και στις δύο περιπτώσεις θα χρειαστεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή διαδικασιών για την κατακύρωση τιμών αναφοράς σε μη ώριμα αδειοδοτικώς έργα ΑΠΕ.

Συμμετοχή χωρίς προηγούμενη αδειοδότηση

Έτσι, όπως έχει γράψει το Worldenergynews, η ΡΑΕ έχει ήδη αποστείλει στο ΥΠΕΝ εισήγηση, ώστε η αδειοδότηση να μην αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε δημοπρασίες της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Το σκεπτικό της Αρχής είναι ότι, από τη στιγμή που αναπόφευκτα θα υπάρξουν σταθμοί οι οποίοι δεν θα κατακυρώσουν τιμή αναφοράς, και επομένως δεν θα λάβουν το χρηματοδοτικό «πράσινο φως» για να κατασκευασθούν, γι’ αυτά η αδειοδότηση θα ήταν ανώφελη.
Αντίθετα, η αδειοδοτική φάση θα έχει νόημα μόνο για τις μονάδες που θα «κλειδώσουν» αποζημίωση, και επομένως πρόκειται να υλοποιηθούν.
Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει μετά τον διαγωνισμό.
Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι οι δημοπρασίες για την Κρήτη και το Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη εξυπηρετούν άλλες αναγκαιότητες, είναι πιθανό να υπάρξουν διαφορές σε άλλες παραμέτρους της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα στο ποσοστό συμμετοχής αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Ενδεικτικά, στην περίπτωση της Κρήτης, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εγκατάσταση μικρών αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, ισχύος μεταξύ 500 KW και 1 MW.
Την ίδια στιγμή, πάντως, και στους δύο διαγωνισμούς θα προβλέπονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των σταθμών που θα προκριθούν.

Τέσσερα μέτρα για την ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού 

Υπενθυμίζεται πως, εκτός από την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ, για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση συσσωρευτών συνολικής ισχύος 40-50 MW,  καθώς και μίας νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ισχύος 100 MW.
Παράλληλα, προγραμματίζεται η μετατροπή των ατμοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, ώστε να καταναλώνουν φυσικό αέριο.
Το κόστος της μετατροπής εκτιμάται από τη ΔΕΗ στα 10-15 εκατ. ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης