EuPD Research: Ορατός ο κίνδυνος ελλείμματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - Αναγκαία η επέκταση των φωτοβολταϊκών

EuPD Research: Ορατός ο κίνδυνος ελλείμματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - Αναγκαία η επέκταση των φωτοβολταϊκών
Η επέκταση της ηλιακής ενέργειας μπορεί να συμβαδίζει με τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας EuPD Research
Τον κώδωνα του κινδύνου για έλλειμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κρούουν οι ερευνητές της αγοράς, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας EuPD Research που αναδημοσιεύει το PV-Europe.
Ειδικότερα, η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα, η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για την φόρτιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και η ισχνή επέκταση των ΑΠΕ, είναι οι ανησυχίες των ερευνητών.
Ωστόσο, χαραμάδα ελπίδας για την διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, εξασφαλίζουν ο τριπλασιασμός του φωτοβολταϊκού αποθέματος έως το 2030 και η σημαντική αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας.
Εάν από το 2020 και εντεύθεν επεκταθούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα και μετά αποκτήσουν επαρκή χωρητικότητα αποθήκευσης, θα διασφαλιστεί εξίσου η ασφάλεια του εφοδιασμού και η προστασία του κλίματος, αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά, δεν υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία που να μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλες ποσότητες βραχυπρόθεσμα. Κατά κανόνα, τα εμπόδια για τη μακροπρόθεσμη έγκριση και τις διαδικασίες σύνδεσης στο δίκτυο, όπως στον αιολικό τομέα, δεν ισχύουν για τα ηλιακά συστήματα.

Εγκατάσταση φωτοβολταικών 162 GW ως το 2030

Πρόσφατη έκθεση ερευνητών της Βόννης «Η μετάβαση στην ενέργεια στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης των πυρηνικών και άνθρακα - προοπτικές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τριπλασιασμό της φωτοβολταϊκής ενέργειας έως το 2030 , θα μπορούσε να αποφευχθεί η επικείμενη έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζονται μέχρι το 2030 φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος 162 GW ως το 2030. Προς το παρόν, στη Γερμανία είναι εγκατεστημένα 48 GW, καλύπτοντας περίπου το 8% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Κλιματική κρίση ή η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος;

«Η επέκταση της ηλιακής ενέργειας μπορεί να συμβαδίζει με τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα» τονίζει ο Carsten Körnig , Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Ηλιακής Βιομηχανίας eV (BSW).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης