Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

«Πυκνώνουν» οι εισαγωγές LNG έως το τέλος του έτους – Την πρωτοκαθεδρία η Mytilineos με δέκα φορτία

«Πυκνώνουν» οι εισαγωγές LNG έως το τέλος του έτους – Την πρωτοκαθεδρία η Mytilineos με δέκα φορτία
Η ΔΕΠΑ προγραμματίζει επτά φορτία, ενώ από δυο φορτία θα εισαγάγουν η Προμηθέας του ομίλου Κοπελούζου και η Ήρων του ομίλου ΓΕΚ –ΤΕΡΝΑ
Η μείωση της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη λόγω των υψηλών τιμών του CO2, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του LNG στην παγκόσμια αγορά, αλλά τις δυνατότητες που παρέχει η αυξημένη δυναμικότητα των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, έχουν δημιουργήσει μεγάλη κινητικότητα και ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.
Μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες προχωρούν στην εισαγωγή σημαντικών ποιοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο προφανώς διοχετεύεται στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών παραγωγών, οι οποίες τους τελευταίους δουλεύουν στο φουλ ορίζοντας μάλιστα την ΟΤΣ (τη χονδρική τιμή του ρεύματος) σε ποσοστό ακόμη και 80%).

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας οι μονάδες φυσικού αερίου όλους τους τελευταίους μήνες καλύπτουν τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό σε ποσοστό μέχρι και 40%, ενώ η παραγωγή από λιγνίτη βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και τον Ιούλιο ήταν μόλις το 16,52% του συνόλου της παραγωγής.
Μάλιστα από την προηγούμενη εβδομάδα η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό έχει πέσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Σε ημερήσια βάση προγραμματίζεται να λειτουργούν μόλις τρεις από το σύνολο των 14 λιγνιτικών μονάδων που διαθέτει η ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο λοιπόν της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου τόσο η ΔΕΠΑ όσο και ιδιώτες προχωρούν στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου για τους επόμενους μήνες και έως το τέλος του έτους.

Πάνω από  2 bcm οι εισαγωγές LNG της Mytilineos το 2019

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ για τους επόμενους τρεις μήνες η Mytilineos προγραμματίζει να εισαγάγει  δέκα φορτία LNG, η ΔΕΠΑ επτά φορτία, ενώ από δυο φορτία θα εισάγουν η Προμηθέας του ομίλου Κοπελούζου και η Ήρων του ομίλου ΓΕΚ –ΤΕΡΝΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ η Mytilineos έχει πάρει κεφάλι από τη ΔΕΠΑ στις εισαγωγές LNG αφού στη διάρκεια του τριμήνου έχει προγραμματίσει να εισάγει συνολικά 767.765 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
Μάλιστα έχει προγραμματίσει να εισάγει τέσσερα φορτία μέσα στον Οκτώβριο, τρία το Νοέμβριο και ακόμη τρία τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εισαγωγές LNG της Mytilineos για το σύνολο του 2019 θα ξεπεράσουν τα 2 bcm.
Έτσι η εταιρία καταλαμβάνει την 1η θέση στην αγορά υγροποιημένου αερίου, ξεπερνώντας τη ΔΕΠΑ και αναδεικνύεται στον  μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG στη χώρα εφέτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τον Ιούλιο εισήγαγε περισσότερους από 370.000 τόνους LNG, ή το 39% του συνόλου στην Ελλάδα.

Είσοδος νέων παικτών με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας

Η ΔΕΠΑ  από την πλευρά της για το επόμενο τρίμηνο προγραμματίζει να εισάγει επτά φορτία LNG που αντιστοιχούν σε 486.000 κυβικά μέτρα. Δύο φορτία θα εισαχθούν τον Οκτώβριο, άλλα δυο το Νοέμβριο και τρία τον Δεκέμβριο.
Όπως φαίνεται, πρόκειται για τα προγραμματισμένα φορτία που εισάγει κάθε έτος η ΔΕΠΑ από την αλγερινή Sonatrach με την οποία έχει μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας, γεγονός που δείχνει ότι η κρατική εταιρία φυσικού αερίου δεν αξιοποιεί τη διεθνή συγκυρία των χαμηλών τιμών LNG.
Εξάλλου η Προμηθέας που δραστηριοποιείται κυρίως στην εισαγωγή αερίου της Gazprom μέσω του κεντρικού αγωγού και κατέχει το 30% της συγκριμένης αγοράς, προγραμματίζει την εισαγωγή δυο φορτίων LNG στο τέλος Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου συνολικής δυναμικότητας 89.552 κμ.
Τέλος και η Ήρων έχει προγραμματίσει να εισάγει δυο φορτία υγροποιημένου αερίου εντός του Δεκεμβρίου συνολικής δυναμικότητας 91.980 κυβικών μέτρων.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας έδωσε τη δυνατότητα να μπουν στην αγορά οι νέοι παίκτες, ενώ δημιουργεί συνθήκες ευελιξίας και στην αγορά ηλεκτρισμού. Με την τρίτη δεξαμενή η αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού αυξήθηκε κατά περίπου 100.000 m3, φτάνοντας πλέον τα 225.000 m3 (από 130.000 m3).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης