Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Συνωστισμός supertankers στον Περσικό μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σ. Αραβίας

Συνωστισμός supertankers στον Περσικό μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σ. Αραβίας
Τουλάχιστον 11 supertankers περίμεναν την Δευτέρα να φορτώσουν από τα λιμάνια Ras Tanura και Juaymah στον Περσικό, από  πέντε πλοία την Πέμπτη
Τουλάχιστον 11 supertankers αναμένουν να φορτώσουν φορτία πετρελαίου από τα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας μετά από επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της χώρας το Σαββατοκύριακο η οποία έθεσε εκτός το ήμισυ της παραγωγής του βασιλείου, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης των πλοίων τη Δευτέρα 16/9/2019.
Κάθε supertanker  (VLCC), μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, και η αυξανόμενη αναστάτωση στις εργασίες φόρτωσης έχει προκαλέσει συνωστισμό πλοίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Refinitiv τουλάχιστον 11 supertankers που περιμένουν να φορτώσουν από τα λιμάνια Ras Tanura και Juaymah στον Περσικό Κόλπο, σε σύγκριση με πέντε πλοία την Πέμπτη.
"Η διακοπή των εργασιών φόρτωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη συμμφόρηση  VLCCs στο αγκυροβόλιο αναμονής", ανέφερε η Refinitiv.
Σύμφωνα με την ναυτιλιακή πλατφόρμα θαλάσσιων μεταφορών MarineTraffic   ο συνολικός αριθμός δεξαμενόπλοιων που αναχώρησαν από τα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ 14-16 Σεπτεμβρίου ήταν 56 σκάφη, έναντι 58 την ίδια περίοδο τον Αύγουστο.
Ο αριθμός των πλοίων που φθάνουν στα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε σε 59 δεξαμενόπλοια τις τελευταίες δύο ημέρες έναντι 68 την ίδια περίοδο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
"Η βιομηχανία των πετρελαιοφόρων απλώς έριξε μια σημαντική καμπύλη – σύμφωνα με την οποία υπάρχεια μια αρχική απώλεια ζήτησης περίπου 2,5 VLCC ημερησίως", ανέφερε ο Greg Lewis, διευθύνων σύμβουλος, της BTIG.
"Η μερική απώλεια παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγάλες διαταραχές σε όλη τη βιομηχανία δεξαμενόπλοιων."
Η επίθεση στη Σαουδική Αραβία, η οποία «έκλεισε» το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού, πυροδότησε τη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών του πετρελαίου από το 1991, καθώς οι αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν και ο πρόεδρος Donald Trump είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι "κλειδωμένη και φορτωμένη" για αντίποινα .
Το κίνημα Houthi, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έπληξε τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου στον κόσμο. Το Ιράν αρνήθηκε την ευθύνη και δήλωσε ότι είναι έτοιμο για "πλήρες πόλεμο".





www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης