Διεθνή

ΕΕ: Ζητά αυτοσυγκράτηση μετά τις επιθέσεις με drone στη Σ. Αραβία

ΕΕ: Ζητά αυτοσυγκράτηση μετά τις επιθέσεις με drone στη Σ. Αραβία
«Είναι σημαντικό να εγκαθιδρυθούν με σαφήνεια τα γεγονότα και να προσδιοριστεί σε ποιον ανήκει η ευθύνη για αυτή τη λυπηρή επίθεση» δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε η Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης έπειτα από την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.
«Η χθεσινή επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δύο πετρελαϊκών εγκασταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία συνιστά μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Την ώρα που οι εντάσεις στην περιοχή επιδεινώνονται, αυτή η επίθεση θέτει σε κίνδυνο την τρέχουσα εργασία αποκλιμάκωσης και διαλόγου», είπε. «Είναι σημαντικό να εγκαθιδρυθούν με σαφήνεια τα γεγονότα και να προσδιοριστεί σε ποιον ανήκει η ευθύνη για αυτή τη λυπηρή επίθεση.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», είπε. Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε σήμερα στα ύψη μετά την επίθεση εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, η οποία προκάλεσε την απότομη μείωση του εφοδιασμού του κόσμου σε μαύρο χρυσό, εγείροντας φόβους για μια στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν.
Οι εκρήξεις προκάλεσαν πυρκαγιές στη μονάδα της Αμπκάικ, της μεγαλύτερης για την επεξεργασία πετρελαίου στον κόσμο και στις εγκαταστάσεις της Χουράις. Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν και που πολεμούν εδώ και πέντε χρόνια εναντίον ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του Ριάντ, ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης