Τελευταία Νέα

Ξεκινά η επέκταση του net-metering σε άλλες μορφές ΑΠΕ καθώς και με συστήματα αποθήκευσης

Ξεκινά η επέκταση του net-metering σε άλλες μορφές ΑΠΕ καθώς και με συστήματα αποθήκευσης
Από την Τρίτη (17/09), ο ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίσει να δέχεται αιτήματα σύνδεσης για μονάδες βιομάζας/βιορευστών, βιοαερίου, μικρών υδροηλεκτρικών και σταθμών ΣΗΘΥΑ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη επέκτασης του ενεργειακού συμψηφισμού και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σε άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς από την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου ο ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίσει να δέχεται αιτήματα και για συστήματα που δεν αξιοποιούν γι’ αυτό τον σκοπό την ηλιακή ενέργεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαχειριστή, από την Τρίτη ξεκινά η υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο (ηπειρωτική χώρα και διασυνδεδεμένα με αυτή νησιά) σταθμών βιομάζας/βιορευστών, βιοαερίου, μικρών υδροηλεκτρικών και σταθμών ΣΗΘΥΑ από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, και από Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.) με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Όσον αφορά τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), η έναρξη υποδοχής αιτημάτων αφορά σταθμούς βιομάζας/βιορευστών, βιοαερίου.
Ειδικότερα για τα ΜΔΝ, τα αιτήματα μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και ΣΗΘΥΑ δεν θα γίνονται δεκτά, έως ότου εγκριθούν τα διαθέσιμα περιθώρια, για τις υπόψη τεχνολογίες από την ΡΑΕ.

Εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά

Όπως προαναφέρθηκε, από την Τρίτη θα γίνονται επίσης αποδεκτά αιτήματα ενεργειακού συμψηφισμού από αυτοπαραγωγούς, για φωτοβολταϊκούς σταθμούς και σταθμούς λοιπών τεχνολογιών.
Μάλιστα, τα αιτήματα αυτά θα μπορούν να αφορούν συστήματα αποθήκευσης που θα εγκατασταθούν τόσο στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο όσο και στα ΜΔΝ.
Στην περίπτωση φωτοβολταϊκών σταθμών, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται στις κατά τόπους μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ. Για τις υπόλοιπες τεχνολογίες, τα αιτήματα θα δέχεται η Διεύθυνση Χρηστών Δικτύου (ΔΧΔ)  για το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο, και η Διεύθυνση Διαχείρισης Νησιών (ΔΔΝ) για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.


Κώστας Δεληγιάννης
kdel@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης