Ενέργεια

Τα προβλήματα στους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη

Τα προβλήματα στους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη
Η Barclays σε report  ανέφερε ότι "θα  υπάρξει σημαντική άνοδος των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και την Κεντρική Ευρώπη, με βάση πιθανές μελλοντικές γαλλικές πυρηνικές διακοπές
Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αυξήθηκαν την Πέμπτη 12/9/2019 λόγω των προβλημάτων συγκόλλησης σε γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που επηρέασαν τη ζήτηση στην περιοχή.
Η spot τιμή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 3,3% για να κλείσει στα 39,02 ευρώ / MWh, ενώ η αντίστοιχη γαλλική σύμβαση υποχώρησε 3,9% υψηλότερα στα 38,84 ευρώ / MWh.
Σύμφωνα με το EnergyMarketPrice κατά τη διάρκεια της καμπύλης, οι  μελλοντικές συμβάσεις σημείωσαν απώλειες καταγράφοντας χαμηλότερες τιμές αερίου.
Το συμβόλαιο παράδοσης Γερμανίας Cal 2020 έχασε 1,5% για να κλείσει στα 50,00 ευρώ / MWh.
Η αντίστοιχη γαλλική σύμβαση μειώθηκε κατά 1,3% φθάνοντας τα 53,00 ευρώ / MWh.

bri1

 Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα αυξήθηκαν ελαφρώς υποστηριζόμενες από την συνεχιζόμενη ανησυχία για διακοπές  στην πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία πριν από τη χειμερινή περίοδο.
Η σύμβαση που λήγει το 2021 διαπραγματεύθηκε 0,6% υψηλότερα στα 26,43 ευρώ / τόνο.
Μεικτές τάσεις κατέγραψαν οι βρετανικές τιμές χονδρικής πώλησης αερίου την Πέμπτη 12/9/2019.
Η αβεβαιότητα ως προς την επίπτωση της περικοπής των ροών μέσω του αγωγού Opal οδήγησε σε ελαφρά μείωση της σύμβασης παράδοσης του τέταρτου τριμήνου 2019, η οποία διαμορφώθηκε κατά 0,3% χαμηλότερα στα 45,71 p / therm.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τα ζητήματα πυρηνικών σταθμών στη Γαλλία έδωσαν στήριξη στην τιμή της ημέρας, η οποία σημείωσε άνοδο 2,8% στα 26,50 p / therm.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου είχαν άλλη μια bearish μέρα, αφού ο Donald Trump απέρριψε τη πιθανότητα  μιας προσωρινής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Σχόλια της συμμαχίας του ΟΠΕΚ + ότι δεν θα αποφασιστούν βαθύτερες περικοπές πριν από μια συνάντηση τον Δεκέμβριο και ότι η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων επιβάρυνε επίσης τις τιμές.
Ως εκ τούτου, το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 0,7%, κλείνοντας στα 60,38 δολ. το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI έχασε 1,2% για να εγκατασταθούν στα 55,09 δολάρια το βαρέλι.

Η EDF ανακάλυψε προβληματικά εξαρτήματα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η EDF ανακάλυψε προβλήματα με τις συγκολλήσεις και άλλα εξαρτήματα σε μερικούς από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.
Συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη η EDF σε ανακοίνωσή της ανέφερε  ότι η μονάδα κατασκευής του αντιδραστήρα Framatome, (πρώην Areva), την πληροφόρησε για "απόκλιση από τα τεχνικά πρότυπα" στην κατασκευή ορισμένων εξαρτημάτων στους αντιδραστήρες που λειτουργούν σήμερα, και συγκεκριμένα στις συγκολλήσεις σε μερικές από τις ατμογεννήτριες των αντιδραστήρων .
Εκπρόσωπος της EDF δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει εάν τα προβλήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλεισίματα των αντιδραστήρων, αλλά πρόσθεσε ότι αρκετοί αντιδραστήρες της EDF επηρεάστηκαν από ανωμαλίες συγκόλλησης και ότι η επιχείρηση θα παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για μεμονωμένους αντιδραστήρες τις επόμενες ημέρες.
Ανέφερε ότι δεν επηρεάστηκαν όλοι οι 58 αντιδραστήρες της Γαλλίας, καθώς η EDF έχει επίσης και άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Westinghouse και MHI, και ότι το Framatome δεν έχει χρησιμοποιήσει πάντοτε την ίδια διαδικασία συγκόλλησης που οδήγησε στα προβλήματα.
Η Γαλλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει εξάγει την τεχνολογία της στην Κίνα, τη Φινλανδία, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα, με τη Βρετανία να θέλει να την χρησιμοποιήσει.
 Κάθε νέο κλείσιμο των αντιδραστήρων θα επηρεάσει άμεσα τα κέρδη της EDF, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της από τον πυρηνικό της στόλο, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα της γαλλικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Barclays ανέφερε σε report ότι το νέο πρόβλημα αύξησε σημαντικά την αβεβαιότητα για την EDF.
"Θα  υπάρξει σημαντική άνοδος των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και την Κεντρική Ευρώπη, με βάση πιθανές μελλοντικές γαλλικές πυρηνικές διακοπές, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σημαίνουν ότι η EDF πρέπει να αγοράσει γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ότι είναι σύντομη σε προνομιακή τιμή", ανέφερε.
Η ετήσια τιμή αναφοράς για το βασικό φορτίο TRDEBYZ0, το Ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, κέρδισε 4% στα 49,55 ευρώ (54,50 δολάρια) μεγαβάτ/ ώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Αυγούστου.
Οι βρετανικές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου επίσης αυξήθηκαν, με το αέριο για την χειμερινή παράδοση 2019 να σημειώνει αύξηση 9%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης