Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ως καταφύγια της άγριας ζωής τα φωτοβολταϊκά πάρκα - Σημαντική αύξηση της βιοποικιλότητας

Ως καταφύγια της άγριας ζωής τα φωτοβολταϊκά πάρκα - Σημαντική αύξηση της βιοποικιλότητας
Θετικό αντίκτοιπο για το περιβάλλον έχουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα
Ως φυσικά καταφύγια λειτουργούν οι περιοχές στις οποίες κατασκευάζονται μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα, σύμφωνα με νέα έκθεση της British Solar Trade Association (STA), που αναμεταδίδει το PV-Europe.
Ειδικότερα, καταγράφει την αύξηση της βιοποικιλότητας, ως μία ακόμη θετική επίπτωση των φωτοβολταϊκών πάρκων στο περιβάλλον, πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών.
Μελετώντας λοιπόν, τα σχετικά στοιχεία, αναδεικνύεται μία σημαντική αύξηση της πολυμορφίας των πτηνών στα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και των φυτών και των λουλουδιών.
Το γεγονός ισχύει μάλιστα και για τα πάρκα που φρόντισαν τα ίδια να φυτέψουν αγριολούλουδα στη γύρω περιοχή, αλλά και σε όλα όσα δεν προνόησαν σχετικά.

Η έκθεση εν ονόματι «Η Φυσική Αξία της Ηλιακής Ενέργειας» που εγκρίθηκε από τον Σύνδεσμο Φυσικών Κεφαλαίων, παρουσιάζει μελέτες για τα οφέλη των σωστά σχεδιασμένων ηλιακών πάρκων στις γεωργικές καλλιέργειες της  Βρετανίας, καταγράφοντας έξι φορές περισσότερους επικονιαστές.
Παράλληλα, οι μελέτες που έγιναν από τα μέλη της STA, Next Energy Capital, Foresight Group, Bluefield LLP, Low Carbon και Greencoat Capital, επιδεικνύουν ένα ευρύ φάσμα «υπηρεσιών» που μπορούν να προσφέρουν τα ποιοτικά ηλιακά πάρκα.
Μερικά εξ’ αυτών είναι η βιοποικιλότητα
, ο μετριασμός των πλημμυρών, η αποθήκευση άνθρακα και ο μετριασμός διάβρωσης του εδάφους.
Τα ηλιακά πάρκα μάλιστα, δείχνουν πιο ελκυστικά για τα περισσότερα είδη πτηνών, εξαιτίας και της μεγαλύτερης σκίασης που προσφέρουν, καθώς είναι κάτι που αποτελεί ζητούμενο για το κούρνιασμα και την ωοτοκία τους.
Αντίστοιχα και η μεγαλύτερη ποικιλία φυτών και λουλουδιών, αυξάνει και την ποικιλία τροφής, για διαφορετικά είδη πουλιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης