Ενέργεια

ΔΕΗ: Συνάντηση Στάσση με ΓΕΝΟΠ - Παραμένει σε ισχύ το «μπόνους» των 5.000 ευρώ

ΔΕΗ: Συνάντηση Στάσση με ΓΕΝΟΠ - Παραμένει σε ισχύ το «μπόνους» των 5.000 ευρώ
Για τη μείωση της έκπτωσης που ισχύει για τους λογαριασμούς ρεύματος των εργαζομένων στη ΔΕΗ, η οποία θα εφαρμοστεί με νόμο, από πλευράς ΓΕΝΟΠ ετοιμάζεται δικαστική προσφυγή με το αιτιολογικό ότι η έκπτωση είχε συμφωνηθεί με Συλλογική Σύμβαση Εργασία
Παράταση ισχύος του «μπόνους» 5.000 ευρώ που ίσχυσε πέρυσι για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, και για τη φετινή χρονιά, συμφωνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που είχε απόψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη και το προεδρείο της ομοσπονδίας.
Η ρύθμιση αυτή, αφορά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, περί τα 150 άτομα που εργάζονται στη μητρική εταιρεία και εντάσσεται στη λογική της ανανέωσης του προσωπικού.
Ανάλογα με το μισθολογικό καθεστώς των εργαζόμενων το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στα 60, 62 ή 65 χρόνια.
Στα λοιπά θέματα (απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, αποκρατικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, εθελούσια έξοδος προσωπικού κ.ά.) έγινε γενική επισκόπηση ενόψει των συζητήσεων που διεξάγονται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Σε ό,τι αφορά τέλος τη μείωση της έκπτωσης που ισχύει για τους λογαριασμούς ρεύματος των εργαζομένων στη ΔΕΗ, η οποία θα εφαρμοστεί με νόμο, από πλευράς ΓΕΝΟΠ ετοιμάζεται δικαστική προσφυγή με το αιτιολογικό ότι η έκπτωση είχε συμφωνηθεί με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναμένεται να έχει σήμερα (12/9) ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
Στο τραπέζι της συνάντησης, που είναι προγραμματισμένη για τις 5:30 το απόγευμα, είναι βέβαιο ότι θα μπουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της επιχείρησης, αρχής γενομένης από το σχέδιο διάσωσης που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και το οποίο μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει πρόγραμμα «στοχευόμενων εθελούσιων αποχωρήσεων» όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Αδαμίδης, ως πρόεδρος της ΔΕΗ θα περάσει σε σκληρή αντεπίθεση εγκαινιάζοντας πολυμέτωπο μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση.

Ζητούμενο η σαφής εικόνα για τους σχεδιασμούς της νέας διοίκησης

Η σημερινή θα είναι η δεύτερη συνάντηση του κ. Στάσση με τη ηγεσία της ΓΕΝΟΠ η οποία μετά την εθιμοτυπική πρώτη επαφή του Αυγούστου, πλέον θα ζητήσει σαφή εικόνα για τους σχεδιασμούς της νέας διοίκησης, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητώντας απαντήσεις για ζητήματα όπως τι σημαίνει απολιγνιτιτοποίηση της ΔΕΗ και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για τους εργαζομένους.   
Επίσης, θα ζητήσει από τη διοίκηση της εταιρείας να αποσαφηνίσει τι σημαίνουν οι αναφορές περί στοχευμένης εθελουσίας και αν θα αφορά όσους εργαζόμενους έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή μόνο αυτούς που είναι άνω των 60. 

Μείωση προσωπικού κατά 2.000 άτομα σύμφωνα με το business plan της McKinsey

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ είχε λάβει απόφαση που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που είναι άνω των 60 ετών στο τέλος κάθε έτους αποχωρούν λαμβάνοντας την αποζημίωση τους που είναι 15.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ ως μπόνους.
Με βάση αυτή την πρόβλεψη το 2018 έφυγαν 220 άτομα, ενώ στο τέλος του 2019 στην ίδια κατηγορία μπαίνουν επιπλέον 150 άτομα.
Ένα ακόμη ερώτημα λοιπόν είναι εάν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται αυτή η πολιτική ή εάν θα ακολουθηθεί η πολιτική που εφαρμόστηκε στον ΑΔΜΗΕ όπου οι αποχωρήσαντες με συνταξιοδότηση έλαβαν ως μπόνους 35.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το business plan που είχε εκπονήσει για λογαριασμό της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ η McKinsey προέβλεπε τη μείωση του προσωπικού της επιχείρησης κατά 2.000 άτομα.
Πρόκειται για έναν αριθμό που επαναλαμβάνεται από στόμα σε στόμα στους διαδρόμους της ΔΕΗ διανθισμένο με πληροφορίες περί διοικητικού προσωπικού που θα κληθεί να αποχωρήσει και βεβαίως η ΓΕΝΟΠ θα επιδιώξει να ξεκαθαριστεί εάν θα εφαρμοστεί το σχέδιο της McKinsey πως ακριβώς και πότε.

Πρώιμη η συζήτηση για τις αποχωρήσεις

Πάντως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπάρχει σαφής εικόνα ως προς το τι θα γίνει με τους εργαζομένους. Μάλιστα οι ίδιες πηγές τοποθετούν τη λήψη αποφάσεων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, αναφέροντας ότι το business plan της MacKinsey εκπονήθηκε πριν από δυο χρόνια και βεβαίως δεν είχε προβλέψει τους σχεδιασμούς της νέας κυβέρνησης για επιτάχυνση του κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων.
Επίσης σημειώνεται ότι στο όλο θέμα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η παράμετρος της απόσχισης των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ όπως και το ποιο θα είναι το νέο οργανόγραμμα της ΔΕΗ.
Το μόνο βέβαιο επί του παρόντος, είναι ότι ο κ. Στάσσης πέραν το άλλων προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει στη ΔΕΗ, είναι και μια ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση όπως ΓΕΝΟΠ, που δεν θα είναι καθόλου εύκολος συνομιλητής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης