Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέο QE με αγορές 20 δισ. μηνιαίως από 1/11 από την ΕΚΤ - Στο -0,50%, από -0,40%, με 2 κλίμακες το επιτόκιο καταθέσεων

tags :
Νέο QE με αγορές 20 δισ. μηνιαίως από 1/11 από την ΕΚΤ - Στο -0,50%, από -0,40%, με 2 κλίμακες το επιτόκιο καταθέσεων
Η ΕΚΤ αφαίρεσε από το guidance το χρονικό ορίζοντα της παραμονής των επιτοκίων στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα
Νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του.
Οι αγορές τίτλων θα αρχίσουν το Νοέμβριο του 2019.
Η απόφαση της ΕΚΤ φαίνεται ότι απηχεί την επιφυλακτική στάση των "γερακιών" του διοικητικού συμβουλίου, με τις αγορές να ανέμεναν ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της ήδη αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Βέβαια, παράλληλα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, από -0,40% προηγουμένως.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων  θα μειωθεί στο -0,50%, από -0,40%, ενώ τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα που συμβαδίζουν με την επιδίωξή του μεσοπρόθεσμα.
Το πρόγραμμα APP (αγορά τίτλων) θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να ενισχυθεί ο ευνοϊκότερος αντίκτυπος της πολιτικής των επιτοκίων, ενώ θα τερματιστεί πριν αρχίσει η ΕΚΤ να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να βελτιώσει τους όρους της νέας σειράς τριμηνιαίων στοχοθετημένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III), προκειμένου να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες τραπεζικού δανεισμού, να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να υποστηριχθεί περαιτέρω η ευνοϊκή στάση της πολιτικής.
Το επιτόκιο για κάθε πράξη θα καθοριστεί τώρα στο επίπεδο του μέσου συντελεστή που εφαρμόζεται στις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος κατά τη διάρκεια ζωής του αντίστοιχου TLTRO.
Για τις τράπεζες των οποίων ο επιλέξιμος καθαρός δανεισμός υπερβαίνει ένα σημείο αναφοράς, το επιτόκιο που εφαρμόζεται στις πράξεις TLTRO III θα είναι χαμηλότερο και μπορεί να είναι τόσο χαμηλό όσο το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων που επικρατεί στη διάρκεια της πράξης.
Η διάρκεια των πράξεων θα παραταθεί από δύο σε τρία χρόνια.
Προκειμένου να υποστηριχθεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, θα εισαχθεί ένα διαιρεμένο σύστημα αποθεματικής αποζημίωσης, στο οποίο ένα μέρος των πλεονασματικών ρευστών διαθεσίμων των τραπεζών θα απαλλαγεί από το επιτόκιο της καθαρής διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης