Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Fridays for Future: Το νέο μαθητικό κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος

Fridays for Future: Το νέο μαθητικό κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος
Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, μαθητές της Αθήνας θα απεργήσουν από το σχολείο και θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από την βουλή στις 12:00
"Τον Σεπτέμβρη θα ακουστούν τα συνθήματα του Fridays for Future στο Σύνταγμα. Είμαστε ένα παγκόσμιο μαθητικό κίνημα και διαμαρτυρόμαστε για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην οποία αναμφισβήτητα βρισκόμαστε", αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Greenpeace Greece. 

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση σημειώνει τα εξής: 

23 Σεπτεμβρίου είναι η Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα 2019. Με αφορμή αυτήν, θα λάβουν χώρα παγκοσμίως δύο πορείες, 20 και 27 Σεπτεμβρίου, και, όπως και άλλες χώρες, η τοπική ομάδα της Ελλάδας θα οργανώσει επιπλέον δράσεις.
Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, μαθητές της Αθήνας θα απεργήσουν από το σχολείο και θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από την βουλή στις 12:00. Μια εβδομάδα μετά, θα το επαναλάβουμε, ίδια ώρα, ίδιος τόπος, αλλά αυτή τη φορά πιο δυνατά, θέλοντας ακόμα περισσότερος κόσμος να παρουσιαστεί. Όλοι οι ενήλικοι, γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικοί είναι ευπρόσδεκτοι. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας και θα θέλαμε να δώσετε το παρόν, στην πλατεία Συντάγματος, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 12:00. Στις δύο αυτές ημερομηνίες δεν θα διαμαρτυρηθούν μαθητές μόνο στην πρωτεύουσα της χώρας μας, αλλά και σε άλλες πόλεις πανελλαδικώς όπως στα Χανιά, την Λάρισα, την Καλαμάτα, την Πάτρα αλλά και την Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα θα λάβει χώρα μία ανταλλαγή ρούχων και βιβλίων στις 21 Σεπτεμβρίου, στο “Latraac Skate Café” στην οδό Λεωνίδου 63-65, Αθήνα, στις 18:00. Ο κάθε ένας μπορεί να φέρει λίγα ρούχα ή βιβλία τα οποία δεν χρησιμοποιεί πια τακτικά, και επιλέγει έναν αντίστοιχο αριθμό αντικειμένων ανταλλαγής. Σκοπός αυτής της δράσης είναι να περιορίσουμε την συχνή αγορά μη οικολογικών προϊόντων, θέλοντας να ενισχύσουμε την ανακύκλωση και να καταρρίψουμε το λεγόμενο «Fast Fashion» αλλά και την υπερκατανάλωση προϊόντων, φαινόμενα που διχάζουν την κοινωνία. Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει και 2 καθαρισμούς. Τέλος θα οργανώσουμε και μια πορεία έχοντας όλοι τα ποδήλατά μας στις 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00. Σημείο συνάντησης είναι και πάλι η πλατεία συντάγματος.
Στην Ελλάδα, οι δράσεις του Fridays for Future (FFF) ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2019. Τον Αύγουστο συμμετείχαμε στο «SMILE for Future», μία πενταήμερη συγκέντρωση 400 ακτιβιστών στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Μαζί επεξεργαστήκαμε μια διακήρυξη, στην οποία ορίζουμε τον χαρακτήρα του παγκόσμιου κινήματος μας και δηλώνουμε τις απαιτήσεις μας. Έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας και στο κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα ήδη να εξελιχθεί με τρόπο που έβλαψε σοβαρά τα οικοσυστήματά μας και μας οδήγησε στην κλιματική κρίση. Μας μένει λίγος χρόνος, γι’ αυτό θα χρειαστούμε όμως την υποστήριξη του καθενός. Πλέον, το κίνημα μας έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 170 χώρες. Ξεκίνησε με την πρωτοβουλία ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού, της Greta Thunberg, η οποία απέδειξε ότι κάθε φωνή μπορεί και πρέπει να ακουστεί.
Το τι θα συμβεί στους επόμενους θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Ακόμη και η ολική εξαφάνισή μας είναι πιθανή. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα με τη σοβαρότητα και την αφοσίωση που είναι απαραίτητη. Ήρθε η ώρα να τους καθοδηγήσουμε εμείς, να αγωνιστούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας! Οπότε θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε για να μας καλύψετε με το μέσο ή το κανάλι σας στα δρώμενα του Σεπτεμβρίου, ή απλά να μας στηρίξετε. Ευχαριστούμε.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Facebook: Fridays For Future Greece
Instagram: fridaysforfuture_athens
                    fridaysforfuture.gr
Email: climatestrikegreece@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης