Ενέργεια

Εννέα διεθνείς τράπεζες θα "τρέξουν" την IPO της Saudi Aramco

tags :
Εννέα  διεθνείς τράπεζες θα
δίνει εννέα τράπεζες στους κορυφαίους ρόλους στις μεγαλύτερες πηγές IPO παγκοσμίως
Η Saudi Aramco έχει προσλάβει εννέα τράπεζες ως παγκόσμιους συντονιστές για   την προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά της, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, σύμφωνα με πηγές του Reuters την Τετάρτη 11/9/2019.
Οι εντολές έχουν γίνει πόλος έλξης από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου για μια συναλλαγή η οποία, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια του πρίγκιπα  Mohammed bin Salman, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισροές περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια στα κρατικά ταμεία της Σαουδικής Αραβίας.
Το βασίλειο σκοπεύει να εγγράψει το 1% του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα - τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο - στο χρηματιστήριο του Ριάντ πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και ένα άλλο 1% το 2020, τα πρώτα βήματα για τη πώληση περίπου 5% της Aramco.
Η Aramco επέλεξε την JPMorgan, την Morgan Stanley και την Εθνική National Commercial Bank, της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες προηγουμένως εργάζονταν για την πώληση μετοχών, πριν σταματήσουν πέρυσι .
Έχει επίσης επιλέξει την Bank of America Merrill Lynch, τη Goldman Sachs, την Credit Suisse, τη Citi, την HSBC και τη Samba από τη Σαουδική Αραβία.
Η IPO προχώρησε ταχύτατα τις τελευταίες ημέρες με τον διορισμό του επικεφαλής του ταμείου κρατικών επενδύσεων PIF του βασιλείου, Yasser al-Rumayyan, ως νέοου πρόεδρου της Aramco.
Ο Rumayyan, ένας στενός σύμμαχος του πρίγκιπα Mohammed, ανέλαβε από τον πρώην υπουργό ενέργειας Khalid al-Falih, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει την Aramco από το υπουργείο, ένα βήμα που σύμφωνα με τους αξιωματούχους αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας ήταν σημαντικό για  να ανοίξει το δρόμο για την IPO.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, min Nasser, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η εγχώρια δημόσια εγγραφή θα είναι η «primary» λίστα αλλά ότι η εταιρεία είναι επίσης έτοιμη για μια διεθνή πώληση μετοχών.
Με βάση την υποτιθέμενη αξία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την οποία η Saudi Aramco ήλπιζε να επιτύχει, μια  απόδοση 1% θα ανερχόταν σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ορόσημο για την τοπική χρηματιστηριακή αγορά.
Οι αναλυτές και οι τραπεζίτες, ωστόσο, δήλωσαν ότι το $ 1,5 τρισεκατομμύρια είναι μια πιο εφικτή αποτίμηση για την Aramco.
Η Aramco συγκέντρωσε 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο πρώτο διεθνές της ομόλογο, κερδίζοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια συμφωνία που πολλοί  την είδαν ως μια προ-IPO οικοδόμηση σχέσεων με διεθνείς επενδυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης