Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Την Πέμπτη 12/9 συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για κατάργηση ΝΟΜΕ και target model

Την Πέμπτη 12/9 συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για κατάργηση ΝΟΜΕ και target model
Στην Αθήνα και πάλι οι εκπρόσωποι των θεσμών
Ξεκινούν οι επαφές με τους θεσμούς την Πέμπτη (12/9), καθώς τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται στην Αθήνα για να προχωρήσουν τις συζητήσεις υποκατάστασης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Η ελληνική πλευρά ετοιμάζει τις προτάσεις της σε τεχνική βάση και ήδη όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Θωμάς το βασικό εργαλείο θα είναι τα προθεσμιακά συμβόλαια.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα εξειδικεύσει τη νέα πολιτική για την απολιγνιτοποίηση, που θα αντικαταστήσει την διαδικασία της αποεπένδυσης στον λιγνίτη.
Ήδη στο ΥΠΕΝ προετοιμάζεται ο προγραμματισμός του σχετικού χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.
Παράλληλα θα τεθούν και οι βάσεις για την έναρξη του target model, που θα εφαρμοστεί από το πρωτο εξάμηνο του 2020.
Όπως είναι γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει καταγγείλει τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως ένα μέτρο που επιβάρυνε τη ΔΕΗ με 600 εκατ. ευρώ, αφού η επιχείρηση υποχρεώθηκε με απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια στους ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.
Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει την πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο αφού δεν θα γίνει η προγραμματισμένη για τότε δημοπρασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν να εξασφαλίσει την άμεση κατάργηση του μέτρου και την αναθεώρηση του ποσοστού μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά από 50% σε 65%.
Για την επίτευξη αυτών των δυο εξαιρετικά κρίσιμων για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στόχων, θα πρέπει να πειστεί η Κομισιόν ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να απελευθερώσει πλήρως την αγορά ηλεκτρισμού και να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανθρακοποίηση.
Εν όψει αυτών λοιπόν, το βάρος θα πέσει στην αυστηρή παρακολούθηση των διαδικασιών για την προετοιμασία έναρξης του Target Model.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης