Ηλεκτρισμός

Η «επιστροφή» του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Μεσοχώρα μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Η «επιστροφή» του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Μεσοχώρα μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ
«Δεν έχει καμιά λογική το έργο να μην μπορεί να συνεισφέρει στο υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
Υπέρ της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, ένα έργο που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το 2001 και παραμένει αναξιοποίητο τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προωθηθεί ακόμη και το συνοδό έργο της Συκιάς δηλαδή η δεύτερη μονάδα στη ροή του νερού, όμως ξεκαθάρισε ότι «αυτό που προέχει είναι να αξιοποιηθεί η Μεσοχώρα, για την οποία η ΔΕΗ έχει διαθέσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ».  
«Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να υπάρχουν μισοτελειωμένα έργα τα οποία να σαπίζουν, ειδικά όταν κάποια από αυτά είναι σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα, όπως η Μεσοχώρα ή ενδεχομένως και η Συκιά».

Ετήσια απώλεια 25 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σταθμός της Μεσοχώρας ισχύος 160 MW,  παρά το γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο μέρος του μαζί με το φράγμα που τον συνοδεύει ήδη από το 2001, παραμένει ανενεργός, λόγω της κατ’ αρχάς ένταξης του στο σύστημα των έργων της εκτροπής του Αχελώου τα οποία όπως είναι γνωστό πάγωσαν μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές και σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει δαπανήσει για το έργο 530 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές και υπολογίζεται ότι οι απώλειες από τη μη λειτουργία του ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μετά από πολλές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από το 2001 και μετά οι οποίες προσέκρουαν στις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής, η αποσύνδεση του έργου από το συνολικό σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου που είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας επετεύχθη επί υπουργίας στο ΥΠΕΝ του Γιάννη Μανιάτη.
Ακολούθησε τον Αύγουστο του 2017  η υπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος της απόφασης έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων της Μεσοχώρας και μάλιστα ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης είχε μιλήσει για ολοκλήρωση του εργοστασίου και έναρξη της λειτουργίας του το 2019.

«Παράθυρο» για μερική εκτροπή του Αχελώου

Έκτοτε  το θέμα ξεχάστηκε από τη ΔΕΗ αλλά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι  το Μάιο του 2018 ο τότε ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση για την πρόοδο των έργων και των απαλλοτριώσεων στη Μεσοχώρα, ώστε να ξεκινήσει η πλήρωση του φράγματος είχε δηλώσει ότι η διαδικασία προχωράει βήμα – βήμα και ότι εκκρεμούν αρκετά βήματα, όπως η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των προσδιορισμένων εκτάσεων και η ολοκλήρωση των εργασιών που έχουν διακοπεί ή έχουν καταστεί αναγκαίες.
Σε ό,τι αφορά την εκτροπή του Αχελώου ο Κυριακός Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είπε μεταξύ άλλων ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να δει η κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:
«Το ζήτημα του Αχελώου είναι μια πονεμένη ιστορία που πηγαίνει σχεδόν 40 χρόνια πίσω. Άλλη εκτροπή του Αχελώου είχαν οραματιστεί αυτοί που την σχεδίασαν πριν από 40 χρόνια, άλλη συζητάμε σήμερα.
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να υπάρχει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό επιχείρημα για μια, περιορισμένης έκτασης, μερική εκτροπή του Αχελώου, η οποία δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το υδατικό δυναμικό της δυτικής Ελλάδος αλλά θα προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση για τη Θεσσαλία και θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από πρακτικές οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το περιβάλλον.
Διότι δεν συζητάμε σήμερα πόσο επιβαρυντικό για το περιβάλλον είναι να τρυπάμε στα 500 ή στα 600 μέτρα να βγάζουμε υφάλμυρο νερό και να καταναλώνουμε πάρα πολύ ηλεκτρική ενέργεια».

Κανένα άλλοθι στην κατασπατάληση των υδάτινων πόρων

Όπως συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, το ζήτημα αυτό πρόκειται να το ξαναδεί η κυβέρνηση. «Δεν κάνω εκπτώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις βέβαια και στην ανάγκη η Θεσσαλία να περάσει από ένα μοντέλο αλόγιστης χρήσης του νερού σε ένα μοντέλο σωστής χρήσης του νερού.
Και αυτό υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει.
Χάνεται πάρα πολύ νερό στη Θεσσαλία σήμερα -το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- από ξεπερασμένα ανοιχτά αρδευτικά δίκτυα, από ποτίσματα τα οποία γίνονται μέρα μεσημέρι, από έλλειψη σωστής μέτρησης από τους τοπικούς ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ αν και κάποιοι έχουν κάνει πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να συνδεθεί πραγματικά η εξοικονόμηση νερού με ουσιαστικά οικονομικά οφέλη.
Άρα πρέπει να δούμε το ζήτημα συνολικά. Και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθώ, εφόσον προχωρήσει το έργο αυτό, να αποτελεί άλλοθι για να συνεχίσουμε στη Θεσσαλία κακές πρακτικές κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων.
Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση όμως ότι ένα έργο το οποίο έχει στοιχίσει πολλά -μόνο η Μεσοχώρα νομίζω ότι έχει στοιχίσει 500 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα μεγάλο φράγμα- να κάθεται εκεί και να μην μπορεί να συνεισφέρει και στο υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας.
Αυτό δεν έχει καμιά λογική».
 
www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης