Λύσεις για την Κρήτη από την ηλιοθερμική μονάδα της Nur Energy στη Σητεία

Λύσεις για την Κρήτη από την ηλιοθερμική μονάδα της Nur Energy στη Σητεία
Το κόστος της επένδυσης θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την υλοποίησή της θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας στο νησί
Επιτάχυνση στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης της ηλιοθερμικής μονάδας ισχύος 52 MW, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον Αθερινόλακκο στη Σητεία η εταιρεία Nur Energy, θα επιφέρει το επικείμενο «πράσινο φως» από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Έτσι, η έγκριση θα φέρει προ των πυλών την έναρξη υλοποίησης της μονάδας, με δεδομένο ότι ήδη βρίσκεται στα τελικά στάδια αδειοδότησης.
Αναφορά στο εν λόγω πρότζεκτ έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι θα εγκριθεί στην επόμενη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Όπως συμπλήρωσε ο Κ.Μητσοτάκης, πρόκειται για μία «πράσινη» επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει μόνη της σχεδόν το 10% των αναγκών της Κρήτης και θα προσφέρει 500 θέσεις εργασίας στο νησί κατά την κατασκευή της.

Ηλιακός «πύργος» και κάτοπτρα

Το έργο προωθείται από την εταιρεία «NUR-MOH Ηλιοθερμικής Ενέργειας», η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της NUR Energy. Η κατασκευή του θα αποτελέσει την πρώτη εφαρμογή της ηλιοθερμίας στην Ελλάδα, μίας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας η οποία αξιοποιεί τη θερμότητα των ηλιακών ακτίνων, για να παράγει ρεύμα χωρίς την παραμικρή εκπομπή ρύπων.
Γι’ αυτό τον σκοπό, η εταιρεία θα εγκαταστήσει έναν ηλιακό «πύργο» ύψους 200 μέτρων,  ο οποίος θα περιστοιχίζεται από 24.000 ηλιοστάτες (κάτοπτρα) 19 τ.μ. ο καθένας.
Τα κάτοπτρα θα αντανακλούν τις ηλιακές ακτίνες στον ηλιακό συλλέκτη πάνω στον «πύργο», ώστε να αυξάνουν τη θερμοκρασία του περί τους 600° C.
Οι θερμοκρασίες αυτές θα αξιοποιούνται για τη θέρμανση άλατος, που θα βρίσκεται σε ρευστή μορφή και θα κυκλοφορεί στον «πύργο».
Τα καυτό άλας στη συνέχεια θα διοχετεύεται στον χώρο της γεννήτριας και θα μετατρέπει εκεί νερό σε υδρατμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα θέτουν σε κίνηση έναν ατμοστρόβιλο για την παραγωγή ρεύματος.

Ιδιότυπη «μπαταρία»

Το άλας θα παίζει όμως και τον ρόλο «μπαταρίας», αφού ένα μέρος των θερμών ποσοτήτων άλατος θα καταλήγει σε μονωμένες δεξαμενές, έτοιμο ανά πάσα στιγμή για να αξιοποιηθεί ως εφεδρική πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, η ιδιότυπη αυτή «μπαταρία» θα προσδώσει στη μονάδα αυτονομία μέχρι 5 ωρών, κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση π.χ. που υπάρξει συννεφιά, θα μπορεί να συνεχίσει να παράγει ρεύμα έως και για 5 ώρες.
Όπως είναι φυσικό, η ηλιοθερμία είναι εφαρμόσιμη σε περιοχές με πλούσια ηλιοφάνεια, όπως είναι η Κρήτη. Σε τέτοιες περιοχές, μπορεί να εξασφαλίσει αδιάλειπτη παραγωγή ενέργειας μέχρι τη δύση του ήλιου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ όπου η αποθήκευση ενέργειας (π.χ. με μπαταρίες) αποτελεί το μόνο «αντίδοτο» της στοχαστικότητάς τους.
Ενδεικτικό είναι πως, στο εγχώριο θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο αποζημίωσης ηλιοθερμικών μονάδων σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, και το οποίο είναι έτοιμο από τα τέλη του 2017, καθιστά υποχρεωτική την παροχή προβλέψεων ανά 12ωρο για την ηλεκτροπαραγωγή του επόμενου 12ωρου.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worlenergynews.gr

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης