Χρηματιστήριο & Αγορές

Επτά πετρελαϊκές μετοχές που υπόσχονται κέρδη από την ανάκαμψη των τιμών

Επτά πετρελαϊκές μετοχές που υπόσχονται κέρδη από την ανάκαμψη των τιμών
Ποιές μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι καλά τοποθετημένες  στην αγορά
Επενδυτικές ευκαιρίες για μια σειρά πετρελαϊκές μετοχές  οι οποίες είναι καλά τοποθετημένες στην  αγορά δημιουργούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» και του φυσικού αερίου στηριζόμενες από την μεγάλη προσφορά από την λεκάνη Permian στο Τέξας, σύμφωνα με το InvestorPlace Insights
Ενώ η τιμή του αργού παραμένει πάνω από $ 50 ανά βαρέλι, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 2,50 δολάρια ανά 1000 βρετανικές θερμικές μονάδες (BTUs).
Αυτές που πλήττονται περισσότερο είναι οι επιχειρήσεις εξερεύνησης και παραγωγής (E & P) ή "ανάντη", οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου σύμφωνα με το investror place.
Δεδομένου ότι το μόνο που κάνουν είναι η διάνοιξη και η πώληση ακατέργαστου προϊόντος, τα έσοδα κινούνται προς τα πάνω και προς τα κάτω  ανάλογα με τις τιμές της αγοράς.
 Ωστόσο, οι χαμηλές τιμές δεν καθιστούν απαραιτήτως τη ζωή εύκολη για τις εταιρείες "μέσου ρεύματος" που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο ή τις "κατάντη" επιχειρήσεις που πρέπει να βελτιώσουν και να πουλήσουν. Οι συνθήκες αυτές έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες αγοράς σε πολλές μετοχές πετρελαίου.

Brookfield Infrastructure (NYSE:BIP)

Η Brookfield Infrastructure (NYSE:BIP) έχει γίνει μια από τις πιο διαφοροποιημένες μετοχές πετρελαίου, καθώς επενδύει σε αυτό που αποκαλεί "σπονδυλική στήλη της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας".
Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι πολύ περισσότερα από τους αγωγούς. Διαθέτει μεταφορικά μέσα για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ενέργεια, μεταφορά και δεδομένα. Επίσης περιουσιακά στοιχεία   σε ολόκληρο τον κόσμο, διατηρώντας τη διαφοροποιημένη τόσο βιομηχανικά όσο και γεωγραφικά.
Στο παρελθόν, η εταιρεία είχε αναπτυχθεί με εξαγορά. Τώρα, συνεχίζει να χρεώνεται περιουσιακά στοιχεία για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία που πιστεύει ότι θα παράγει υψηλότερες αποδόσεις. Θέλει επίσης να εστιάσει περισσότερο στην οργανική ανάπτυξη.
Μια σχέση τιμής προς κέρδη (PE) σχεδόν 28,7, μπορεί να φαίνεται δαπανηρή.
Ωστόσο, αυτή είναι επίσης μια εταιρεία που αναμένεται να δημιουργήσει ρυθμό αύξησης των κερδών της τάξης του 159,3% φέτος.
 Είναι βέβαιο ότι η έμφαση στην οργανική ανάπτυξη θα επιβραδύνει αυτή τη μείωση στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, αυτή η βραδύτερη ανάπτυξη θα φέρει τις ταμειακές ροές, οι οποίες θα πρέπει να τροφοδοτήσουν το μέρισμα υψηλότερα.
Εκτός από ένα μακροχρόνιο πρότυπο βραδείας αλλά σταθερής αύξησης των τιμών, το μέρισμα επίσης καθιστά την BIP μια προσοδοφόρα επιλογή. Η ετήσια απόδοση του, ύψους 2.01 δολαρίων ανά μετοχή, διαμορφώθηκε σε 4,28% το οποίο πραγματοποιείται για εννέα συνεχή έτη.

Cheniere Energy (LNG)

Καμία εταιρεία δεν καθορίζει την τεχνολογική αλλαγή για τις μετοχές  πετρελαίου περισσότερο όσο  Cheniere (NYSEAMERICAN: LNG).
Το αυξανόμενο δίκτυο των τερματικών εξαγωγών μετασχημάτισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε παγκόσμιο κλάδο.
Πολλοί αποκαλούν τις Η.Π.Α. "Σαουδική Αραβία φυσικού αερίου." Χάρη κυρίως στη Cheniere, οι άφθονες προμήθειες φυσικού αερίου της Αμερικής μπορούν τώρα να φτάσουν στην άκρη του κόσμου.
 Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνουν συχνά σε επίπεδα τριπλάσια από εκείνα των ΗΠΑ.
 Στην Ευρώπη, οι συναλλαγές φυσικού αερίου είναι περίπου 3,60 δολάρια ανά 1000 BTU.
Πριν από ένα χρόνο, η τιμή αυτή είχε περάσει το επίπεδο των $ 9,50 ανά 1000 BTU. Η πρόσβαση στο φυσικό αέριο από τη Βόρεια Αμερική διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την υποχώρηση.
Παρά τη βελτίωση αυτή, οι μετοχές LNG παλεύουν εδώ και χρόνια.
Σήμερα, to  PE είναι περίπου 19,6. Αυτό οφείλεται στην πτώση των κερδών για φέτος. Ωστόσο, το επόμενο έτος, η Wall Street αναμένει μια ανάκαμψη.
 Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των κερδών κατά 90,9% για το οικονομικό έτος 2020.
Επίσης, προβλέπουν αύξηση της κερδοφορίας κατά μέσο όρο 29,3% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια.
 Καθώς η Cheniere βοηθά να διοχετευθεί φθηνό φυσικό αέριο στον υπόλοιπο κόσμο, θα πρέπει τελικά να μετατρέψει την μετοχή σε ένα πρότυπο ανάπτυξης.

Chevron Corporation (CVX)

Σε ένα κλίμα πτώσης των τιμών, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως η  Chevron (NYSE: CVX) τείνουν να ξεχωρίζουν. Η Chevron είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες μετοχές πετρελαίου.
Η 33χρονη σειρά των αυξήσεων του ετήσιου μερίσματος δείχνει ότι η εταιρεία μπορεί να παράγει αποδόσεις σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο τιμής πετρελαίου.
 Η τρέχουσα πληρωμή ύψους 4,76 $ ανά μετοχή παρέχει απόδοση μόλις 4%.
Επιπλέον, το PE που βρίσκεται στο 14 παραμένει πολύ κάτω από το μέσο όρο των 30 που διατήρησε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών.
Η απώλεια της προσφοράς της για εξαγορά της Anadarko Petroleum (NYSE: APC) στην Occidental Petroleum (NYSE: OXY) προκάλεσε απογοήτευση στην αγορά.
Παρόλο που λειτουργεί στην «πράσινη» Καλιφόρνια, σχεδόν όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα.
Κάποια στιγμή, οι τιμές ενέργειας θα αλλάξουν. Όταν συμβεί αυτό, τη μετοχή CVX θα ακολουθήσει υψηλότερους ρυθμούς. Η Chevron θα εξυπηρετήσει τους επενδυτές που θέλουν να συγκεντρώσουν μερίσματα τώρα και να επωφεληθούν αργότερα την αύξηση των τιμών των μετοχών.

Encana (ECA)

Λίγες μετοχές πετρελαίου έχουν υποφέρει τόσο όσο η καναδική Encana (NYSE: ECA). Η Encana διαπραγματευόταν κοντά στο επίπεδο των 100 δολαρίων ανά μετοχή μέχρι το 2008.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης άρχισε να υποχωρεί.
 Μέχρι το 2015, είχε υποχωρήσει κάτω από $ 10 ανά μετοχή. Με τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν, διαπραγματεύεται τώρα περίπου 4,50 δολάρια ανά μετοχή.
Η μετοχή της ECA έχει γίνει επικίνδυνη.
Η αύξηση των κερδών πιθανόν να μειωθεί φέτος και πιθανότατα θα σημειώσει μέτρια ανάπτυξη. Επιπλέον, λόγω των τεράστιων μειώσεων κατά τη διάρκεια των ετών, το ανώτατο όριο της αγοράς μειώθηκε στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
 Αυτό φαίνεται επικίνδυνο για μια εταιρεία που έχει περίπου 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μακροπρόθεσμο χρέος.
Παρά τις συνθήκες της βιομηχανίας, η Wall Street αναμένει από την εταιρεία να ανακοινώσει το τρίτο συνεχόμενο ετήσιο κέρδος της φέτος.
 Επιπλέον, οι αναλυτές προβλέπουν μέση αύξηση 37,7% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι επενδυτές που αγοράζουν τώρα θα κεφαλαιοποιήσουν αυτή την ανάπτυξη με κέρδη περίπου 5,9 φορές.
Καθώς μια εκκολαπτόμενη βιομηχανία εξαγωγών φυσικού αερίου συμβάλλει στην ανάκαμψη, θα μπορούσε εύκολα να παρασύρει την μετοχή της ECA.

ExxonMobil Corporation (XOM)

Το χρέος είναι  μεγαλύτερο πρόβλημα για την μετοχή της Exxon από όσο φείνεται
Όπως η  Chevron, έτσι και η ExxonMobil (NYSE: XOM) χρησιμεύει ως μια από τα ασφαλέστερες μετοχές πετρελαίου στο τρέχον περιβάλλον τιμών.
 Η XOM λειτουργεί σε όλα τα τμήματα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, η διαφοροποίησή τους απομονώνει το μετοχικό κεφάλαιο από τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου. Αν και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας βοηθούν, η μετοχή τείνει να παραμείνει κερδοφόρα.
Καμία άλλη μέτρηση δεν αντικατοπτρίζει καλύτερα την κατάσταση από το μέρισμα. Η πληρωμή έχει αυξηθεί για 36 διαδοχικά χρόνια και  , οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν μειωθεί αρκετά ώστε να σταματήσει αυτή η πληρωμή. Σε 3,48 δολάρια ανά μετοχή, οι μέτοχοι λαμβάνουν απόδοση 5% μόνο από το μέρισμα.
Η τιμή της μετοχής έχει σημειώσει σταθερή πτώση. Ωστόσο, τα θεμελιώδη στοιχεία μπορεί να το αλλάξουν σύντομα αυτό.
Το  PE είναι μόλις κάτω από 14,5  από τα 21,9 που ήταν κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια.
 Επιπλέον, οι αναλυτές αναμένουν ότι η μείωση του κέρδους κατά 29,9% φέτος θα μετατραπεί σε αύξηση κατά 38% το επόμενο έτος. Προβλέπουν επίσης τη μέση αύξηση σε ή κοντά σε διψήφια επίπεδα τα επόμενα χρόνια.
Στο σημερινό επίπεδο, η μετοχή δεν θα κάνει κανέναν πλούσιο. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι καλά τοποθετημένη ώστε να διατηρεί τους επενδυτές ικανοποιημένους και να διαθέτει λίγη ταμειακή ροή.

Liberty Oilfield Services (LBRT)

Η Liberty (NYSE: LBRT) παρέχει υδραυλική θραύση και άλλες υπηρεσίες μηχανικής που βελτιώνουν την παραγωγή. Λειτουργεί σε μερικά από τα πιο καυτά πεδία, όπως η λεκάνη Permian, το πεδίο Eagle Ford  η λεκάνη του Williston και αρκετοί άλλα.
Η εταιρεία λειτουργεί από το 2011 και είναι από τις νεότερες μετοχές πετρελαίου, καθώς άρχισε να διαπραγματεύεται τον Ιανουάριο του 2018. Η LBRT έκανε το ντεμπούτο της όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά με $ 17 ανά μετοχή. Για λίγο αργότερα   έφτασε τα $ 23,51 ανά μετοχή. Δυστυχώς, η πτώση των τιμών έχει σταθμίσει τη μετοχή κατά το τελευταίο έτος, και τώρα διαπραγματεύεται σε περίπου 10,75 δολάρια ανά μετοχή.
Η Wall Street εκτιμά ότι τα κέρδη θα μειωθούν κατά 32,8% φέτος. Η εταιρεία ανταποκρίθηκε επιβραδύνοντας την επέκταση και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και αξιοποίηση.
Κατά συνέπεια, προβλέπουν επίσης ότι τα κέρδη θα αντιστραφούν το επόμενο έτος και θα αυξηθούν κατά 10,6%. Θεωρούν επίσης ότι θα οδηγήσει σε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 37% ετησίως κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν αυτή την ανάπτυξη για οκτώ φορές τα μελλοντικά κέρδη. Επιπλέον, τα επίπεδα του χρέους παραμένουν διαχειρίσιμα και συγκρατημένα. Μόλις  ανακάμψουν οι τιμές η μετοχή LBRT θα πρέπει να «δει» το αντίστοιχο όφελος.

Phillips 66 (PSX)

Η Phillips 66 (NYSE: PSX) λειτουργεί ως εταιρεία πετρελαίου και αερίου midstream, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στις βιομηχανίες χημικών, ραφιναρίσματος και μάρκετινγκ. Όπως πολλές μετοχές πετρελαίου, έχει υποχώρήσει κατά το τελευταίο έτος μαζί με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, αυτό έχει επίσης αφήσει την PSX σε μόλις 9,5 φορές τα κέρδη μπροστά.
Επιπλέον, η Wall Street προβλέπει ότι τα κέρδη θα ανακάμψουν το 2020, σημειώνοντας  αύξηση κατά 31,9%. Η επέκταση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς η εταιρεία προσθέτει χωρητικότητα αποθήκευσης και αγωγού, ειδικά στην λεκάνη Permian, την Οκλαχόμα και κατά μήκος της ακτής του κόλπου του Τέξας. Οι νέες πετροχημικές εγκαταστάσεις τόσο στο Τέξας όσο και στο Κατάρ θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν αυτήν την ανάπτυξη.
Οι επενδυτές μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ένα σταθερό μέρισμα.
Η πληρωμή, τώρα με 3,60 δολάρια ανά μετοχή, αποδίδει 3,65%.
Επιπλέον, αυτό έχει αυξηθεί για επτά χρόνια. Ακόμα και η υποχώρηση κατά τη διάρκεια της πτώσης των τιμών πετρελαίου για το 2014-2016 δεν σταμάτησε τις αυξήσεις των μερισμάτων..
Η μετοχή PSX μπορεί να εξασθενίσει βραχυπρόθεσμα λόγω έλλειψης έλξης στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, καθώς η βιομηχανία ανακάμπτει, η Phillips 66 θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης