Ενέργεια

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να εμπλουτίσει ουράνιο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να εμπλουτίσει ουράνιο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
Η χώρα θα κατασκευάσει δύο αντιδραστήρες
Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να εμπλουτίσει το ουράνιο για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα 9/9/2019 ο υπουργός Ενέργειας, περιπλέκοντας τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για μια ατομική σύμφωνο και τον ρόλο των αμερικανικών εταιρειών.
Ο εμπλουτισμός του ουρανίου υπήρξε ένα σημείο κολλήματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά αφού ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman δήλωσε το 2018 ότι το βασίλειο θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα εάν το έκανε το  Ιράν.
Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως λέει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για να διαφοροποιήσει το ενεργειακό του μίγμα, αλλά ο εμπλουτισμός ουρανίου ανοίγει επίσης τη δυνατότητα στρατιωτικών χρήσεων.
"Προχωρούμε με προσοχή ... πειραματιζόμαστε με δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες", δήλωσε ο Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, αναφερόμενος σε σχέδιο για την υποβολή προσφορών για τους δύο πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Τελικά το βασίλειο θέλησε να προχωρήσει στον πλήρη κύκλο του πυρηνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και του εμπλουτισμού ουρανίου για πυρηνικά καύσιμα, είπε σε μια διάσκεψη για την ενέργεια στο Αμπού Ντάμπι.
Ο διαγωνισμός αναμένεται το 2020, ενώ οι αμερικανικές, ρωσικές, νοτιοκορεάτες, κινεζικές και γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν σε προκαταρκτικές συνομιλίες για το έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αν και οι ατομικοί αντιδραστήρες χρειάζονται ουράνιο εμπλουτισμένο σε καθαρότητα περίπου 5%, η ίδια τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό του βαρέως μετάλλου σε υψηλότερα επίπεδα  που σχετίζονται με τα όπλα.
Η Σαουδική Αραβία έχει υποστηρίξει την εκστρατεία της "ανώτατης πίεσης" του Προέδρου Donald Trump ενάντια στο Ιράν, αφού απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από το πυρηνικό σύμφωνο του 2015 που μείωσε το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε αντάλλαγμα για την επιβολή κυρώσεων.
Για να μπορέσουν οι αμερικανικές εταιρείες να διεκδικήσουν το έργο της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ θα πρέπει κανονικά να υπογράψει συμφωνία για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας με την Ουάσινγκτον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να υπογράψουν αυτό το σύμφωνο, γνωστό ως συμφωνία 123, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο συνέδριο.
"Είναι σημαντικό για εμάς, όσον αφορά την τεχνολογία των ΗΠΑ, να ακολουθήσουμε μια συμφωνία 123", δήλωσε ο Dan Brouillette, Αναπληρωτής Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
"Θα θέλαμε να δούμε ότι μια συμφωνία 123 συνοδεύει οποιαδήποτε συμφωνία για τη μεταφορά τεχνολογίας των Η.Π.Α. ή τη χρήση της τεχνολογίας των Η.Π.Α. στη Σαουδική Αραβία ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος", πρόσθεσε.
Το Reuters ανέφερε ότι η πρόοδος στις συζητήσεις ήταν δύσκολη επειδή η Σαουδική Αραβία δεν θέλει να υπογράψει συμφωνία που θα απέκλειε την πιθανότητα εμπλουτισμού ουρανίου ή επανεπεξεργασίας αναλωμένου καυσίμου - και των δυνητικών πορειών προς την στρατιωτική χρήσησ βόμβα.
Οι διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τη διπλή τεχνολογία συνέβαλαν στην επίτευξη πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων το 2015. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ιράν μπορεί να εμπλουτίσει το ουράνιο γύρω στο κανονικό επίπεδο που απαιτείται για την εμπορική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλά σε απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν από τότε που η Ουάσινγκτον αποχώρησε από τη συμφωνία τον Μάιο του περασμένου έτους, το Ιράν παραβιάζει βήμα προς βήμα τα όρια που επέβαλε στις ατομικές του δραστηριότητες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης