Επικαιρότητα

Μείωση χρέους 5 δισ σε σύνολο 356 δισ από επαναγορά ομολόγων PSI+ 2,3 δισ και ΔΝΤ 2,7 δισ ευρώ… προσεχώς

Μείωση χρέους 5 δισ σε σύνολο 356 δισ από επαναγορά ομολόγων PSI+ 2,3 δισ και ΔΝΤ 2,7 δισ ευρώ… προσεχώς
Θα αποπληρωθεί μερικώς το δάνειο του ΔΝΤ κατά 2,7 δισεκ. και θα υλοποιηθεί σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων του PSI+ κατά 2,3 δισεκ. ευρώ... προσεχώς
Σε μείωση κατά 5 δισεκ. ευρώ του ελληνικού χρέους που φθάνει τα 356 δισεκ. οδηγεί η απόφαση ου ελληνικού δημοσίου να προχωρήσει σε δύο κινήσεις πολύ σύντομα.
Θα αποπληρωθεί μερικώς το δάνειο του ΔΝΤ κατά 2,7 δισεκ. και θα υλοποιηθεί σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων του PSI+ κατά 2,3 δισεκ. ευρώ συνολικά δηλαδή θα υπάρξει μείωση του χρέους 5 δισεκ. σε σύνολο 356 δισεκ. θα υποχωρήσει στα 351 δισεκ.

Μερική εξόφληση δανείων ΔΝΤ κατά 2,7 δισεκ ευρώ

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 η Ελλάδα θα θέσει στο Eurogroup το αίτημα να εξοφληθεί μερικώς το δάνειο των 8,46 δισεκ. που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Η μείωση του δανείου θα είναι 2,7 δισεκ. και θα μειώσει τα έξοδα εκ τόκων του προϋπολογισμού κατά 75 εκατ ετησίως.
Το αίτημα για μείωση των δανείων τους ΔΝΤ είχε επισημοποιηθεί αρχές 2019 αλλά στην πορεία ατόνησε.

Επαναγορά ομολόγων PSI+

Παράλληλα το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει εντός του αμέσως προσεχώς διαστήματος σε επαναγορά (buyback) των τελευταίων ομολόγων του PSI+ ύψους περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ.
Τα 2,3 δισεκ. ευρώ προκύπτουν ως εξής ... 514 εκατ του PSI+ και 1,8 δισ λοιπά ομόλογα που θα συμπεριληφθούν στην επαναγορά.
Η διαδικασία επαναγοράς θα πραγματοποιηθεί είτε με μετρητά δηλαδή το ελληνικό δημόσιο στις τρέχουσες τιμές θα αγοράσει τα ομόλογα και οι κάτοχοι θα πάρουν το κεφάλαιο τους, είτε θα έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα ομόλογα αυτά με νέα έκδοση 10ετούς ή 15ετούς διάρκειας.
Οι ανάδοχοι έχουν διερευνηθεί και επίσης έχουν ξεκινήσει οι κρούσεις σε ορισμένα αμερικανικά funds τα οποία δεν είχαν συμμετάσχει στο πρώτη φάση επαναγοράς των ομολόγων του PSI+ πριν λίγα χρόνια.
Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι
1)Να απομακρυνθούν τα ομόλογα αυτά από την αγορά τα οποία σημειωτέον έχουν σημειώσει μεγάλο ράλι ακολουθώντας την τάση βελτίωσης των υπολοίπων ομολόγων
2)Να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο PSI+ και να απομακρυνθούν από την αγορά ομόλογα τα οποία επί της ουσίας δεν διαπραγματεύονται.
3)Το ελληνικό δημόσιο έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει όλα τα ομόλογα που έχουν απομείνει με μετρητά και αυτή η κίνηση θα θεωρηθεί θετική από τις αγορές.
Η Ελλάδα κάνει το ακριβώς αντίθετο από την Αργεντινή, η οποία επιμήκυνε τις λήξεις ομολόγων εξέλιξη που θεωρήθηκε επιλεκτική χρεοκοπία ενώ η Ελλάδα… πριν την λήξη επαναγοράζει όλα τα ομόλογα και τα αποπληρώνει.
4)Η ελληνική αγορά ομολόγων θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος αν και τα ομόλογα του PSI είναι ελάχιστα.
Με βάση την δομή του χρέους των 356,5 δισεκ. ευρώ
-Τα έντοκα γραμμάτια είναι 15,2 δισεκ.
-Τα ομόλογα εκτός PSI+ 514 εκατ ευρώ
-Τα ομόλογα ANFA ομόλογα που διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες 2,7 δισ
-Τα ομόλογα σε κυκλοφορία 45,8 δισεκ.
-Τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ 8,25 δισεκ.
-Δάνεια της ΤτΕ 1,9 δισεκ.
-Δάνεια Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 7,6 δισεκ.
- Δάνεια EFSF 130,9 δισεκ. ευρώ
-Δάνεια ESM 59,87 δισεκ.
-Διμερή δάνεια GLF από ευρωπαϊκές χώρες 52,9 δισεκ.
-Δάνεια ΔΝΤ 8,46 δισεκ. (-2,7 δισ) =5,76 δισ
-Συμφωνίες επαναγοράς repos 21,9 δισεκ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης