Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα
Προτεραιότητα αποτελούν έργα όπως ο ΤΑΡ και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση της Ρεβυθούσας, αλλά και σχεδιαζόμενα πρότζεκτ όπως ο EastMed και ο IGI Poseidon
Το έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο Southeast Europe Energy Forum 2019.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με δεδομένο ότι η Ελλάδα τουλάχιστον τα επόμενα δεν θα έχει δική της παραγωγή φυσικού αερίου, το οποίο θα αποτελέσει το καύσιμο γέφυρα στην ενεργειακή μετάβαση, η αποθήκη φυσικού αερίου θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, είναι υποχρέωση να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μίγμα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, όπου ο λιγνίτης καλύπτει το 65% των πηγών ενέργειας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΑΠΕ αποτελούν βασικό «πυλώνα» στην ενεργειακή ατζέντα του ΥΠΕΝ.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, πολιτική επίσης της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, αλλά και των οδεύσεων. Έτσι, προτεραιότητα αποτελούν έργα όπως ο ΤΑΡ και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση της Ρεβυθούσας, αλλά και σχεδιαζόμενα πρότζεκτ όπως ο EastMed και ο IGI Poseidon.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ολοκληρώνεται η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό IGB και είναι προ των πυλών η υπογραφή της μεταξύ του Έλληνα και του Βούλγαρου υπουργού Ενέργειας.
Το «στρατηγικό στοίχημα» των ΑΠΕ, σύμφωνα με τον υπουργό, συνδέεται με την προώθηση των διασυνδέσεων, εγχώριων και διεθνών.
Όσον αφορά τα εγχώρια έργα, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την αξιοποίηση και ιδιωτικής συμμετοχής.
Σύμφωνα με τον υπουργό, μόλις διασφαλισθεί η ενεργειακή ασφάλεια, θα ανοίξει ο δρόμος για παρεμβάσεις και σε άλλους τομείς, κυρίως στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών.
Έτσι, θα ετοιμασθεί και θα υποβληθεί ένα συνεκτικό σχέδιο για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης.
Σχολιάζοντας την παρουσία στο συνέδριο των υπουργών Ενέργειας της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας, και του υφυπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, σημείωσε ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει καταλύτης μίας νέας εποχής συνεργασίας με τους γείτονες της Ελλάδας.
Όσον αφορά την ενεργειακή διπλωματία της χώρας μας, επισήμανε πως η χώρα θα κινηθεί στο πνεύμα της συνεργασίας με τα όμορα κράτη, στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ. Επισήμανε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι έτοιμη να συζητήσει με όλους τους γείτονες της, στην προοπτική κοινών πρωτοβουλιών που θα προωθήσουν την ανάπτυξη στην περιοχή και θα αποβούν προς όφελος των λαών.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης