Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Rosatom πήρε άδεια για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Akkuyu

tags :
Η Rosatom πήρε άδεια για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Akkuyu
Η  Rosatom για να ολοκληρώσει τον πρώτο αντιδραστήρα μέχρι το 2023
Η ρωσική Rosatom πήρε την άδεια για να ξεκινήσει την κατασκευή του δεύτερου από τους τέσσερις προγραμματισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία και ετοιμάζεται να εγκαταστήσει τον πρώτο χαλυβουργικό εξοπλισμό στην πρώτη μονάδα αυτό το φθινόπωρο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Kirill Komarov την Παρασκευή 6/9/2019.
Το σχέδιο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων ρωσικού σχεδιασμού στο Akkuyu είναι ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά νέα έργα σε όλο τον κόσμο και θα επιτρέψει στην Τουρκία να ενταχθεί στη μικρή λέσχη των χωρών με πυρηνική ενέργεια
"Μας χορηγήθηκε άδεια για τη δεύτερη μονάδα στα τέλη Αυγούστου", δήλωσε ο Komarov στο ετήσιο συνέδριο του World Nuclear Association (WNA).
Η Rosatom βρίσκεται υπό πίεση να ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες έως το 2023.
Σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους της, η Rosatom έχει επτά χρόνια να κατασκευάσει κάθε αντιδραστήρα από την ημερομηνία που λαμβάνει όλες τις απαιτούμενες άδειες.
"Επτά χρόνια σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε  το εργοστάσιο το 2025. Έχουμε τώρα έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, που μοιράζεται με την τουρκική κυβέρνηση, να προσπαθήσουμε να το παραδώσουμε νωρίτερα, το 2023. Είναι σίγουρα ένα πολύ δύσκολο έργο", δήλωσε ο Komarov.

Τον Απρίλιο του 2018, η Rosatom κέρδισε την άδεια για τον πρώτο αντιδραστήρα, για τον οποίο τα θεμέλια έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Ο Komarov, επικεφαλής της διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας της Rosatom, δήλωσε ότι ο "βασικός συλλέκτης" της πρώτης μονάδας ήταν ήδη στο εργοτάξιο και θα εγκατασταθεί αυτό το φθινόπωρο.
Ο Komarov δήλωσε ότι στην περιοχή Akkuyu, που βρίσκεται βόρεια της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο  μια πλατφόρμα ήταν έτοιμη να δεχθεί τις τέσσερις μονάδες. Η Rosatom έχει επίσης ολοκληρώσει ένα λιμάνι για να δέχεται βαριά εξαρτήματα.
Επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 1.700 εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Τούρκοι.
Ο Komarov δήλωσε ότι το ταχύτερο που είχε κατασκευάσει ποτέ πυρηνικό αντιδραστήρα ήταν στην Τιανγουάν της Κίνας, όπου η μονάδα 3 είχε τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2017, έξι χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez δήλωσε στο Bloomberg  ότι οι εργασίες για το Akkuyu συνεχίζονται σύμφωνα με το σχέδιο και ότι η Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης θα δώσει την άδεια κατασκευής της μονάδας 2 τις επόμενες ημέρες.
Οι τέσσερις αντιδραστήρες VVER, με συνδυασμένη παραγωγή 4,8 γιγαβάτ, αναμένεται να καλύψουν το 6% έως 7% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας μόλις λειτουργήσουν πλήρως.
Η Τουρκία, η οποία βασίζεται στις εισαγωγές για όλες σχεδόν τις ενεργειακές της ανάγκες, θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο, το οποίο προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης