Ενέργεια

Α.Σδούκου (γ.γ ΥΠΕΝ): Έξι δράσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ

Α.Σδούκου (γ.γ ΥΠΕΝ): Έξι δράσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ

Το υπουργείο θα «φέρει» άμεσα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τα ήδη λειτουργούντα έργα με συμβάσεις FiP, ώστε να αποκατασταθεί η διαδικασία αποζημιώσεών τους σύμφωνα με την γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ

Δέσμη πολιτικών που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, εξήγγειλε πριν από λίγο η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, από το Southeast Europe Energy Forum 2019 στη Θεσσαλονίκη.
 Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, οι έξι αυτές δράσεις απαντούν στο «New Green Challenge», δηλαδή στην πρόκληση ενεργειακής μετάβασης με τον δικαιότερο τρόπο, ενώ επίσης θα συμβάλει στην επίτευξη των ακόμη υψηλότερων στόχων για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών έως το 2030, που θα περιλαμβάνει η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Πρώτη δράση είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ, «μακριά από την τυπολατρία της δημόσιας διοίκησης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ΡΑΕ βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής προτάσεων για την απλοποίηση των αδειών άδειας παραγωγής, ενώ το ΥΠΕΝ θα επικεντρωθεί στην απλοποίηση της υπόλοιπης  διαδικασίας αδειοδότησης.
«Παράλληλα, θα στριμώξουμε τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία, όπως ο ΑΔΜΗΕ για τις συμβάσεις σύνδεσης, ώστε να επιταχύνουν το στάδιο που τους αντιστοιχεί, είτε με τυποποίηση της διαδικασίας είτε με outsourcing», ανέφερε.
Όπως συμπλήρωσε, στόχος είναι να περιορισθεί κατακόρυφα ο απαιτούμενος χρόνος, από τα 7-8 χρόνια που είναι σήμερα.
Δεύτερη δράση είναι η επίσπευση της εκπόνησης του νέου Ειδικού Χωροταξικού. Έτσι, θα επιταχυνθεί η πρόσληψη του ειδικού συμβούλου που θα το εκπονήσει, ώστε να ολοκληρωθεί πιο σύντομα.
Τρίτη δράση είναι η άμεση εξέταση της δυνατότητας συνεισφοράς των υβριδικών μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, είτε αυτά πρόκειται να παραμείνουν αυτόνομα είτε να διασυνδεθούν. Σύμφωνα με την κ. Σδούκο, θα ετοιμαστεί άμεσα το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν στην ευστάθεια.
Στη δέσμη αυτών των μέτρων περιλαμβάνονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, καθώς και η θέσπιση της διαδικασίας εξαίρεσης από τους διαγωνισμούς των έργων ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, άνω των 250 MW.
Όπως ανέφερε, η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί θετικά για την αποζημίωση των εν λόγω έργων μέσω της διαδικασίας ατομικής κοινοποίησης. Διαδικασία που θα θεσπίσει το ΥΠΕΝ, καθώς τα έργα αυτά δίνουν το πλεονέκτημα μεγάλης ενίσχυσης της «πράσινης» διείσδυσης, τη στιγμή που υπάρχουν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές που δείχνουν ενδιαφέρον.
Τέλος, σύμφωνα με την κ. Σδούκου, το υπουργείο θα «φέρει» άμεσα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τα ήδη λειτουργούντα έργα με συμβάσεις FiP, ώστε να αποκατασταθεί η διαδικασία αποζημιώσεών τους – η οποία, όπως έγραψε σήμερα το Worldenergynews, έχει διακοπεί από την 1η Ιουλίου. Μάλιστα, θα ανοίγει τον δρόμο για τη συνολική εκκαθάριση του οφειλόμενου ποσού, καθώς τα έργα αυτά έως τον Ιούλιο αμείβονταν έναντι για το 90% της παραγόμενης ενέργειας.
Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, με την παροχή φοροκινήτρων, όπως επίσης και τη σύσταση ομάδας εργασίας για την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ηλεκτροκίνηση.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης