Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ν. Καρακατσάνη (ΡΑΕ): Πρόκληση οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Ν. Καρακατσάνη (ΡΑΕ): Πρόκληση οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις
Όσον αφορά τα ΥΚΩ, είναι σημαντικό να υπάρξει κρατική ενίσχυση, αφού σε διαφορετική κατάσταση θα δημιουργηθεί έλλειμμα
Ποικίλες προκλήσεις θέτουν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, όπως ανέφερε πριν από λίγο η Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ. Σύμφωνα με την κ. Καρακατσάνη, ένα από τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθεί είναι οι συσσωρευμένες υποανακτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, οι οπoίες αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Επίσης, όσον αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, είναι σημαντικό να υπάρξει κρατική ενίσχυση, αφού σε διαφορετική κατάσταση θα δημιουργηθεί έλλειμμα.
Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες ανακατατάξεις στις χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, με τη μείωση των τιμών για τους πελάτες χαμηλής τάσης, αφαιρεί από τον ΕΛΑΠΕ περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Η μείωση αυτή θα έρθει να προστεθεί στην ελάττωση των εσόδων του Λογαριασμού από τα δικαιώματα ρύπων, καθώς στο πλαίσιο εφαρμογής του Market Stability Reserve, θα αποσυρθούν 4 εκατ. δικαιώματα από τους πλειστηριασμούς που θα διεξαχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Κάτι που σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν περίπου 60 εκατ. ευρώ από τις ταμειακές ροές του ΕΛΑΠΕ.
Από το βήμα του συνεδρίου, ο Βασίλειος Γκουντής, Διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) επισήμανε ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η αίτηση για σύζευξη με τις όμορες χώρες (πρώτα την Ιταλία) θα «τρέξει» παράλληλα.
Ο κ. Μπασιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, αναφέρθηκε στις προοπτικές νέων παραχωρήσεων υπεράκτιων «οικοπέδων» στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης.
Επίσης, σημείωσε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στη Μαύρη Θάλασσα ενισχύουν τις προοπτικές έρευνας νέων κοιτασμάτων στη χώρα μας.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης