Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Α. Σιάμισιης: Μίνιμουμ στόχος των ΕΛΠΕ τα 400 - 500 MW έργων ΑΠΕ εντός της επόμενης διετίας

Α. Σιάμισιης: Μίνιμουμ στόχος των ΕΛΠΕ τα 400 - 500 MW έργων ΑΠΕ εντός της επόμενης διετίας
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ σημείωσε πως ο δεύτερος «πυλώνας» επέκτασης των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ θα είναι το φυσικό αέριο
Μεγαλύτερη έμφαση στις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο θα δώσουν τα επόμενα χρόνια τα Ελληνικά Πετρέλαια, προγραμματίζοντας την επόμενη 2ετία να αυξήσουν σε τουλάχιστον 300-400 MW το χαρτοφυλάκιό τους σε έργα ανανεώσιμων πηγών. Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, στο Southeast Europe Energy Forum 2019, προσθέτοντας ότι ο κλάδος των υδρογονανθράκων θα παραμείνει το core business του Ομίλου, αξιοποιώντας τις χρηματορροές από αυτό για τις σχεδιάζομενες «πράσινες» επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, με δεδομένο ότι έχει δρομολογηθεί διεθνώς η μετάβαση από τον λιγνίτη στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, τα ΕΛΠΕ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ενίσχυση του portfolio που ήδη διαθέτουν.
Κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας του εγχώριου κλάδου των ανανεώσιμων πηγών, επισήμανε πως είναι αναγκαία η δραστηριοποίηση μεγάλων επενδυτών, που θα ενισχύσουν αισθητά το σύστημα με εγκατεστημένη ισχύ. Έτσι, χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στην αγορά.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ σημείωσε πως ο δεύτερος «πυλώνας» επέκτασης των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ θα είναι το φυσικό αέριο, κάτι που αποτελεί φυσική εξέλιξη για τον Όμιλο, κατ’ αρχάς με δεδομένο ότι το εν λόγω προϊόν είναι «συγγενές» με το πετρέλαιο. Επίσης, όπως πρόσθεσε, μέσω της Elpedison, ο Όμιλος ήδη έχει παρουσία στη χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.
Στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, επανέλαβε πως ο Όμιλος ενδιαφέρεται για το τμήμα της εμπορίας. Ωστόσο, προϋπόθεση είναι να έχει τον έλεγχο του σχήματος που θα προκύψει την «επόμενη ημέρα» της ιδιωτικοποίησης.
Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, σημείωσε πως η αποκατάσταση μίας πιο ξεκάθαρης φυσιογνωμίας στη μετοχική σύνθεση του Ομίλου θα ανοίξει τον δρόμο για την περαιτέρω επέκτασή του στις ξένες αγορές.
Η ενίσχυση της παρουσίας των ΕΛΠΕ στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, «τα οποία θα είναι το core business του Ομίλου μετά από 30 χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά,  αποτελεί επίσης προτεραιότητα και της δικής της θητείας στον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου. Ψηλά βρίσκεται επίσης η περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό, τη στιγμή που ήδη το 60% της παραγωγής των ΕΛΠΕ γίνονται εξαγωγές.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, σημαντική είναι και η επόμενη ημέρα που θα διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή του κανονισμού του ΙΜΟ για τα ναυτιλιακά καύσιμα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης