Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Προβληματισμός στη Γερμανία για την βιωσιμότητα της αιολικής ενέργειας - Η ανάγκη για εθνική συναίνεση

Προβληματισμός στη Γερμανία για την βιωσιμότητα της αιολικής ενέργειας - Η ανάγκη για εθνική συναίνεση
Η γερμανική ένωση προστασίας της φύσης (NABU) εκτιμά ότι κάθε χρόνο, ένας πενταψήφιος αριθμός πτηνών πέθανε λόγω των ανεμογεννητριών
Για την προοπτική που θέλει να δώσει στον τομέα της αιολικής ενέργειας της Γερμανίας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Peter Altmaier, με αφορμή την κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Τους επόμενους μήνες, οι περιφερειακές και εθνικές αυτοδιοικήσεις της χώρας επιδιώκουν την εθνική συναίνεση με στόχο την επέκταση της αιολικής ενέργειας στην ξηρά, σύμφωνα με τον Altmaier.
Ειδικότερο, το εν λόγω εγχείρημα έχει προσωρινά διακοπεί, καθώς κατασκευάστηκαν μόλις 35 ανεμογεννήτριες το α’ εξάμηνο του 2019. Ο αριθμός μειώθηκε κατά 82% μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (BWE).
Εν τω μεταξύ, στον τελευταίο γύρο των διαγωνισμών καταγράφηκε ένα νέο αρνητικό ρεκόρ.
Μόνο το 42% του όγκου των προσφερόμενων προσφορών για έργα αιολικής ενέργειας στην ξηρά στη Γερμανία εγκρίθηκε από τη γερμανική υπηρεσία δικτύου (BNetzA), σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία για την αιολική ενέργεια στην ξηρά FA Wind.

Από την πλευρά της, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Διατήρηση της Φύσης (BfN) τόνισε ότι «τα μέτρα για τη σταθεροποίηση της επέκτασης της αιολικής ενέργειας δεν πρέπει να είναι εις βάρος της φύσης».
Η γερμανική ένωση προστασίας της φύσης (NABU) εκτιμά ότι κάθε χρόνο, ένας πενταψήφιος αριθμός πτηνών πέθανε λόγω των ανεμογεννητριών, με τις νομικές καταγγελίες να βρίθουν.
Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του νομίσματος, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Γερμανίας IG Metall προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας άλλης κάμψης στον κλάδο, καθώς από τις αρχές του 2018 χάθηκαν 8.000 έως 10.000 θέσεις εργασίας στη γερμανική βιομηχανία αιολικής ενέργειας.
Τέλος, επισημαίνεται πως η βιομηχανία αιολικής ενέργειας ήταν η «πιο σημαντική βιομηχανία της Γερμανίας για την επίτευξη των στόχων επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της IG Metall.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης