Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σβήνουν και γράφουν φοροελαφρύνσεις στο υπουργείο Οικονομικών ένα 24ωρο πριν από την ΔΕΘ

Σβήνουν και γράφουν φοροελαφρύνσεις στο υπουργείο Οικονομικών ένα 24ωρο πριν από την ΔΕΘ
Ως αντιστάθμισμα ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους επιχειρηματίες τρία πράγματα: να προχωρήσουν σε επενδύσεις δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να σεβαστούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και την  εργατική νομοθεσία
Τα μέτρα ελάφρυνσης που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020 και θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ έχουν βάλει φωτιά στα μολύβια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών.
Οι τεχνοκράτες του υπουργείου σβήνουν και γράφουν μέτρα τα οποία πρόκειται να περιληφθούν στο πακέτο με τις νέες παροχές.

Οι υπολογισμοί από το οικονομικό επιτελείο γίνονται σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ότι υπάρχει για τον επόμενο χρόνο, ώστε να διασφαλιστεί και πάλι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από 28% σε 24% το 2020, όπως και η μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%.
Ως αντιστάθμισμα ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους επιχειρηματίες τρία πράγματα: να προχωρήσουν σε επενδύσεις δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να σεβαστούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και την  εργατική νομοθεσία.

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης δεν θα μείνει μόνο στις επιχειρήσεις.
Σκοπεύει να ανακοινώσει παράλληλα μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα τα οποία περιλαμβάνουν τριετή αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα και του φόρου υπεραξίας, και εκπτώσεις 40%-50% στις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ).
Κεντρική θέση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα έχει το σχέδιο μείωσης των φόρων για τα νοικοκυριά. Πληροφορίες από το Μαξίμου κάνουν λόγο για εκπλήξεις προς τις επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες σήκωσαν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος στα χρόνια της κρίσης και δεν είναι άλλες παρά από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης για διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα σημερινά επίπεδα και τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.  Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει η σταδιακή εξαφάνιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Είναι ακόμη άγνωστο για τον αν ο πρωθυπουργός θα ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατάργησης αυτών των φόρων.
Για όλα αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους θεσμούς ενώ οι τελευταίες συζητήσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των νέων φοροελαφρύνσεων έγιναν στο Euro Working Group (EWG) της Πέμπτης όπου ο καθηγητής Μιχάλης Αργυρού και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ( ΣΟΕ) ανέπτυξε όλη την «ατζέντα» με τα θετικά μέτρα του 2020.
Παράλληλα ο κ. Αργυρού επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξοφλήσει άμεσα τις ακριβές δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης