Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Στα 2,6 τρισ. δολάρια οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ΑΠΕ έως τα τέλη της δεκαετίας

Στα 2,6 τρισ. δολάρια οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ΑΠΕ έως τα τέλη της δεκαετίας

Η Κίνα έχει επενδύσει 758 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2010 έως τα μέσα του 2019, η Ευρώπη 698 δισ. δολάρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες 356 δισ. δολάρια

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  θα τριπλασιασθούν, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και θα φτάσουν τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, σύμφωνα με report του αμερικανικού "Περιβαλλοντικού Προγράμματος".
Eξαιρούνται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα τα οποία ισοδυναμούν με 1.2 terawatts (TW) νέας χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας στη δεκαετία αυτή.
 Αυτό είναι κάτι παραπάνω από το σύνολο των σημερινών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ και το ήμισυ των 2.4 TW συνολικής χωρητικότητας που έχουν εγκατασταθεί κατά την ίδια περίοδο.
Η αύξηση οφείλεται στην πτώση των επιτοκίων στις μεγάλες οικονομίες και στην υποχώρηση του κόστους  με τα ηλιακά φωτοβολταϊκά να μειώνονται κατά 81%, τα  αιολικά στην ξηρά να μειώνονται κατά 46% και την υπεράκτια αιολική ενέργεια να υποχωρεί κατά 44% αυτή τη δεκαετία.
Τα σταθμισμένα μεγέθη είναι το κόστος παραγωγής ενός μεγαβάτ/ ώρα ηλεκτρικής ενέργειας. το αρχικό κεφάλαιο, το κόστος ανάπτυξης. το κόστος χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων και χρέους και τα τέλη λειτουργίας και συντήρησης.
Η μεγαλύτερη χώρα σε επενδύσεις τη δεκαετία είναι η Κίνα, η οποία διέθεσε 758 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2010 έως τα μέσα του 2019. Την ίδια περίοδο, η Ευρώπη επένδυσε 698 δισ. δολάρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν 356 δισ. δολάρια, ανέφερε η έκθεση.
Η ηλιακή ενέργεια έχει προσελκύσει τις περισσότερες επενδύσεις αυτή τη δεκαετία στα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα εγκατασταθεί περισσότερη ηλιακή ισχύς αυτή τη δεκαετία - 638 gigawatts (GW) - από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας.
"Ενώ αυτό δείχνει τεράστια και διαρκή πρόοδο, ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι πλέον σταθερά ενσωματωμένες στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το 26,3% της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας - 12,9% εάν αποκλείσουμε μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες », ανέφερε η έκθεση.
"Οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, επιβραδύνουν την πρόοδο", προστίθεται.
Περίπου 529 GW νέων σταθμών άνθρακα έχουν προστεθεί αυτή τη δεκαετία, 487 GW νέας χωρητικότητας αιολικής ενέργειας και 438 GW νέα ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου.
Παρόλο που προστέθηκε περισσότερη νέα χωρητικότητα για την ηλιακή ενέργεια από τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο, δεν μεταφράζεται άμεσα σε νέα παραγωγή ενέργειας, επειδή η ηλιακή ενέργεια είναι διαλείπουσα και εξαρτάται από το ηλιακό φως.
Παρά την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι παγκόσμιες εκπομπές στον τομέα της ενέργειας ενδέχεται να έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10% μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Η έκθεση έρχεται πριν από μια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα αυτόν τον μήνα, κατά την οποία ο γενικός γραμματέας Antonio Guterres θα καλέσει τις χώρες να δώσουν συγκεκριμένα και πιο φιλόδοξα σχέδια για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης