Φυσικό Αέριο

Αργεντινή: Επένδυση 5 δισ. δολ. για τερματικό LNG εν μέσω οικονομικού χάους

Αργεντινή: Επένδυση 5 δισ. δολ. για τερματικό LNG εν μέσω οικονομικού χάους
H γεωγραφική θέση της κατασκευής του τέρμιναλ θα προσφέρει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα στη χώρα
Εν μέσω οικονομικού χάους, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Αργεντινής, YPF SA, προωθεί τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός τέρμιναλ για την εξαγωγή φυσικού αερίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι διαβουλεύσεις για το εν λόγω project, ύψους 5 δις. δολ, είναι έντονες με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει στασιμότητα λόγω της πολιτικοοικονομικής αστάθειας.
Η Αργεντινή αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τους αγοραστές LNG, καθώς οι προμηθευτές από τις ΗΠΑ αυξάνουν τις εξαγωγές τους στην Αυστραλία.
Για αυτό το λόγο, η γεωγραφική θέση της κατασκευής του τέρμιναλ, ενδέχεται να προσφέρει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα στην Αργεντινή.

Στη χώρα ήδη ολοκληρώνεται μία πλωτή εγκατάσταση LNG στο λιμάνι της Bahia Blanca, από την οποία θα σταλεί στα τέλη Οκτωβρίου το πρώτο πλήρες φορτίο. Ο προγραμματισμός είναι η αποστολή τάνκερ ανά 40 μέρες μέχρι τον Μάιο του 2020, όταν θα αρχίσει ο χειμώνας και θα αυξηθεί η ζήτηση φυσικού αερίου.

Προσέλκυση διεθνών προμηθευτών

Ωστόσο, η παραγωγή της εν λόγω υποδομής είναι μικρή σε ποσότητα (μέχρι 500.000 μετρικούς τόνους LNG ετησίως) σε σύγκριση με
τις ποσότητες LNG που διακινούνται παγκοσμίως.
Έτσι, η πολύ μεγαλύτερη εγκατάσταση θα προσέλκυε ακόμη μεγαλύτερους διεθνείς προμηθευτές, οι οποίοι εισάγουν φυσικό αέριο στην Ασία.
Στην ενίσχυση των εξαγωγών από την Αργεντική θα συντελούσε η αυξημένη παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Vaca Muerta αλλά και η μειωμένη εγχώρια ζήτηση, λόγω της μεγάλης ύφεσης που γνωρίζει το τελευταίο διάστημα η χώρα.
Ακόμη δεν είναι ξεκαθαρισθεί εάν η νέα εγκατάσταση LNG θα είναι χερσαία ή υπεράκτια.
Επισημαίνεται τέλος πως για την Αργεντινή στηρίζει την οικονομική επιβιώσή της πλέον στις εξαγωγές LNG, έτσι ώστε να διατηρήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός της σε ικανοποιητικά επίπεδο. Άνθρωπος της αγοράς λέει χαρακτηριστικά ότι: «Το νέο τέρμιναλ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μηχανή κοπής χρημάτων».
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης