Ηλεκτρισμός

Διμερής συνάντηση Γ.Θωμά με Euroasia στις Βρυξέλλες – Προχωρά κανονικά η κατασκευή του Κρήτη-Αττική

Διμερής συνάντηση Γ.Θωμά με Euroasia στις Βρυξέλλες – Προχωρά κανονικά η κατασκευή του Κρήτη-Αττική

Σήμερα (5/09) η συζήτηση στο ΣτΕ της προσφυγής της κυπριακής εταιρείας

Συνάντηση με εκπροσώπους της Euroasia Interconnector είχε ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο υφυπουργός Ενέργειας επανέλαβε την θέση που έχει ήδη διατυπώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, για την αδήριτη ανάγκη όσο το δυνατόν πιο σύντομης δρομολόγησης της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, θα προχωρήσει ως έχει η διαδικασία για την υλοποίηση του έργου, την οποία ήδη «τρέχει» η Ariadne Interconnection, θυγατρική εταιρία του ΑΔΜΗΕ.
Κι αυτό γιατί οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της διασύνδεσης, τη στιγμή που είναι πιεστική η ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας του νησιού.

Σήμερα η εκδίκαση στο ΣτΕ

Παράλληλα, σήμερα (5/09) εκδικάζεται από τη Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχει καταθέσει η Euroasia  Interconnector, κατά της απόφασης της ΡΑΕ να αναθέσει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής στην Ariadne Interconnection, θυγατρική εταιρία του ΑΔΜΗΕ.
Η νέα αυτή κίνηση της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων έρχεται μετά την απόρριψη της προσφυγής που είχε υποβάλει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), κατά του διαγωνισμού για τους σταθμούς μετατροπής του έργου.
Η ΑΕΠΠ είχε κρίνει την προσφυγή απαράδεκτη, ως ασκούμενη χωρίς έννομο συμφέρον, καθώς η  Εuroasia Interconnector δεν διέθετε την –υποχρεωτική εκ του νόμου- ιδιότητα του ενδιαφερόμενου, με συμφέρον να του ανατεθεί η υπό ανάθεση σύμβαση.
Ο διαγωνισμός για τους σταθμούς μετατροπής βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και, όπως έχει γράψει το WorldEnergynews (30/09), έχει πάρει μηνιαία παράταση, με την προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών να μετατίθεται στις 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά, ενώ η παράταση δόθηκε έπειτα από αίτημα ορισμένων υποψήφιων συμμετεχόντων, ώστε να προλάβουν να καταρτίσουν τις τεχνικές προσφορές τους, λόγω της ιδιαίτερα απαιτητικών προδιαγραφών των έργων.

Συνεχίζονται οι διαγωνισμοί του Εuroasia

Την ίδια στιγμή, στην προχθεσινή του συνάντηση με τον υφυπουργό Ενέργειας, Γ.Θωμά, ο επίτροπος Ενέργειας Α. Κανιέντε έθεσε εκ νέου στον πρώην συνεργάτη του στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, κ. Θωμά, το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Κρήτης- Αττικής, το οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει ως ένα από τα σημαντικά θέματα της θητείας του στην Επιτροπή και ως εκ τούτου προτίθεται να πιέσει ως την τελευταία στιγμή για να υλοποιηθεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI).
Από την πλευρά της, η κυπριακή εταιρεία συνεχίζει τη διενέργεια των διαγωνισμών κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ‐Κύπρος‐Κρήτη‐Αττική, να υποβάλουν τις προσφορές τους.
Όπως έχει αναφέρει, στόχος της είναι η υλοποίηση εντός του 2022 για τη διασύνδεση Κρήτη‐Αττική και του 2023 για τη διασύνδεση Κρήτη‐Κύπρου, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης