Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέα κεφάλαια 2 δισ με tier 1 και tier 2 θα αναζητήσουν οι ελληνικές τράπεζες έως το Καλοκαίρι του 2020

Νέα κεφάλαια 2 δισ με tier 1 και tier 2 θα αναζητήσουν οι ελληνικές τράπεζες έως το Καλοκαίρι του 2020
Σε τρία καυτά μέτωπα το ενδιαφέρον των ξένων στα roadshows για την Ελλάδα και τις τράπεζες
Περί τα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως θα επιχειρήσουν να αντλήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο προσεχές διάστημα των 12 επόμενων μηνών ενώ πρώτη και μάλλον μέσα στην τρέχουσα χρονιά το εγχείρημα θα δοκιμάσει η Alpha Bank.
Να σημειωθεί ότι έως τώρα οι τράπεζες έχουν επικεντρωθεί στις εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης tier 2 800 εκατ με επιτόκια 8,25% με 9,75% αλλά με τις αποδόσεις να υποχωρούν στην δευτερογενή αγορά έως 7,45%.
Σε ένα ευνοικό σενάριο οι αποδόσεις των ομολόγων tier 2 θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στο 6,5% σε βάθος χρόνου.
Υπάρχουν σκέψεις σε ορισμένες τράπεζες να εκδώσουν υβριδικά tier 1 δηλαδή ανώτερης διαβάθμισης στην κεφαλαιακή επάρκεια.

Η δυνατότητα οι ελληνικές τράπεζες να δανειστούν από την αγορά φθηνά και να προχωρήσουν σε εκδόσεις υποστηρικτικές των κεφαλαίων τους μπορεί πια να μην είναι πλέον πρώτος στόχος, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί στόχο κύρους για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Ακόμη και οι τράπεζες  που πραγματοποίησαν εκδόσεις (Πειραιώς και Εθνική) έχουν έναν λόγο να διαμορφώσουν ένα χαμηλότερο moyen στο κόστος της  χρηματοδότησης.
Ας σημειωθεί πως οι διεθνείς παίχτες στο πλαίσιο της βελτίωσης των όρων χρηματοδότησης της χώρας αναμένουν την επόμενη έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την οποία πάντως περισσότερα νέα αναμένονται μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης
Αυτά μεταξύ άλλων προκύπτουν από τις συζητήσεις που πραγματοποιούν τα πιστωτικά ιδρύματα στις τηλεφωνικές παρουσιάσεις τους σε ξένους θεσμικούς επενδυτές αλλά και στα roadshows που έχουν ξεκινήσει με μεγάλη δυναμική.
Πέρα από το roadshow της Goldman Sachs που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 ξεκίνησε το συνέδριο της HSBC στο Λονδίνο που θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.
Στις 18 και στις 19 Σεπτεμβρίου λαμβάνει χώρα το ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο οποίο μετέχουν και εταιρίες και τράπεζες ενώ στις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου διενεργείται το ετήσιο χρηματοοικονομικό  συνέδριο της BofAML που θα λάβει χώρα και πάλι στην Βρετανική πρωτεύουσα.
Τα δύο αυτά συνέδρια είναι και εκείνα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στις 12 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το 11ο roadshow της Golmdan Sachs με συναντήσεις μεταξύ τραπεζιτών και επενδυτών.
Το συνέδριο πραγματοποιείται επίσης στο Λονδίνο.
Στις 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται συνέδριο ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο από τον οίκο Autonomous

Οι τράπεζες έχουν πια  νέα δεδομένα στη φαρέτρα τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν και τελικώς να προσελκύσουν τους ξένους θεσμικούς επενδυτές ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και έκτακτες αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης που προσπέρασαν τη χώρα στις τακτικές τους αξιολογήσεις.
Σε τρία καυτά μέτωπα εστιάζουν οι  ξένοι επενδυτές σε ότι αφορά τις ερωτήσεις τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σε ότι αφορά το πρώτο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους τους ζητούν να αναλύσουν την τάση για όλη τη χρονιά (guidance).
Το δεύτερο μέτωπο είναι προβλέψεις για την οικονομία στο σύνολό της, και για επιμέρους αγορές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά των ακινήτων καθώς τα ακίνητα μεταξύ άλλων αποτελούν ενέχυρα ενώ διαπραγματεύονται μέσω κόκκινων δανείων και σε μια δευτερογενή αγορά που σταδιακά δημιουργείται.
Τρίτο σημαντικό μέτωπο αποτελούν τα κόκκινα δάνεια και το APS για το οποίο το θεσμικό πλαίσιο ετοιμάζεται και εκτιμάται πως το Σεπτέμβριο, ο νόμος θα είναι έτοιμος.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης