Ενέργεια

Ανοικτό το PCI για το Κρήτη-Αττική - Τελειώνει και το 50% για τη ΔΕΗ μετά τα ΝΟΜΕ

Ανοικτό το PCI για το Κρήτη-Αττική - Τελειώνει και το 50% για τη ΔΕΗ μετά τα ΝΟΜΕ
Συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες Γ.Θωμά & Α.Σδούκου με τη νέα Γενική Διευθύντρια της DG Energy
Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες με την νέα Γενική Διευθύντρια της DG Energy Ντίτε Γιούλ Γιέργκενσεν ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς θα τεθούν οι βάσεις των διαπραγματεύσεων για τα κρίσιμα θέματα της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρισμού.
Ο κ. Θωμάς βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από την Γενική Γραμματέα Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου για τις πρώτες επαφές με την Κομισιόν, σχετικά με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού με αιχμή την άμεση κατάργηση των ΝΟΜΕ.

Η διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης-Αττικής επί τάπητος από τον Επίτροπο Ενέργειας

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο γνώριμο έδαφος των Βρυξελλών, ο κ. Θωμάς συναντήθηκε με τον Επίτροπο Κανιέντε, ο οποίος ωστόσο αποχωρεί τον Οκτώβριο και δεν μπορεί να προκαταλάβει αποφάσεις του διαδόχου του.
Έτσι, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Κανιέντε περιορίστηκε στο να θέσει στον πρώην συνεργάτη του στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, κ. Θωμά, το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Κρήτης- Αττικής, το οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει ως ένα από τα σημαντικά θέματα της θητείας του στην Επιτροπή και ως εκ τούτου προτίθεται να πιέσει ως την τελευταία στιγμή για να υλοποιηθεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

Η αντιπρόταση για την κατάργηση των ΝΟΜΕ και της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%

To ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην σημερινή συνάντηση με την κ. Γιέργκενσεν στην οποία ο κ. Θωμάς θα μεταφέρει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση των ΝΟΜΕ, αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη δημοπρασία του Οκτωβρίου, αλλά και παύση της συμφωνίας για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω από το 50% στο τέλος του 2019 και επαναδιαπραγμάτευση για μείωση στα επίπεδα του 60-65%.
Η αντιπρόταση της κυβέρνησης έναντι αυτών είναι ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, ξεκινώντας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" από τις μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, συνολικής ισχύος 600 μεγαβάτ, καθώς και τη Μεγαλόπολη 3, ισχύος 300 μεγαβάτ.
Η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη ΔΕΗ και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού περιλαμβάνει επίσης την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την επίσπευση εφαρμογής του target model.
Oι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα με την επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα , ενώ η νέα συμφωνία θα πρέπει να κλείσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης