Επικαιρότητα

Η Χάγη, ο επόμενος σταθμός στο «σαφάρι» Μητσοτάκη για επενδύσεις - Μετά το 2020 η συζήτηση για τα πλεονάσματα

tags :
Η Χάγη, ο επόμενος σταθμός στο «σαφάρι» Μητσοτάκη για επενδύσεις - Μετά το 2020 η συζήτηση για τα πλεονάσματα
Στόχος οι συμπράξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας
Συνεχίζει το «σαφάρι» των επενδύσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα βρεθεί σήμερα Τρίτη (3/9), στη Χάγη και στις 14:15 ώρα Ελλάδος θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του, Mark Rutte.
Οι δύο πολιτικοί ηγέτες συνδέονται, όπως λένε συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού κι έχουν βρει μια κοινή γλώσσα και μια κοινή συνισταμένη στα προβλήματα.
Αξιοσημείωτο, είναι μάλιστα το γεγονός ότι ο Mark Rutte ανήκει στην φιλελεύθερη ομάδα και δεν είναι ούτε κεντροδεξιός ούτε σοσιαλδημοκράτης ενώ βρίσκεται πιο κοντά με τον πρόεδρο Macron.
Η επίσκεψη πάντως του κ. Μητσοτάκη στην χώρα αυτή της Ευρώπης έχει τη σημασία της καθώς είναι γνωστό ότι η Ολλανδία - όπως και η Φινλανδία - είναι πάντα σκληρή στις θέσεις της για τα οικονομικά ζητήματα. Μάλιστα, κάποιες φορές οι εν λόγω χώρες εμφανίζονται πιο σκληρές ακόμη και από τον Wolfgang Schäuble που εμείς εδώ στην Ελλάδα τον είχαμε δαιμονοποιήσει.
Ωστόσο και αυτό ίσως δείχνει και τον χαρακτήρα της εν λόγω επίσκεψης, πέραν δηλαδή του ζητήματος που έχει να κάνει με το πρόγραμμα της Ελλαδας και την αναθεώρησή του, δηλαδή τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ζητήσει εν ευθέτω χρόνω η ελληνική κυβέρνηση.
Ο χαρακτήρας αυτού του ταξιδιού όπως και των άλλων που πραγματοποιήθηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, αρχικά στο Παρίσι με τον πρόεδρο Μακρόν και στη συνέχεια στο Βερολίνο με την καγκελάριο Merkel, έχει να κάνει κυρίως με τις επενδύσεις.
Και γι αυτό το σημερινό ταξίδι θα ξεκινήσει από το Αϊντχόβεν όπου το πρωί ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί εκεί την περιοχή Brainport Region, που σημαίνει, η περιοχή που ανοίγει λιμάνι στο μυαλό, το οποίο ανήκει στο Eindhoven University of Technology.

Στόχος οι συμπράξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας

Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η ελληνική πλευρά για τις νέες τεχνολογίες και τη στήριξη που αυτές μπορεί να παράσχουν στην οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, επέλεξε να επισκεφθεί μια περιοχή της Ευρώπης που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής από την ελληνική πλευρά είναι να αναπτυχθούν συνέργειες με την ολλανδική πλευρά και να εξεταστούν οι συμπράξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.
Σε αυτό το πλαίσιο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Ολλανδικό θα δημιουργήσουν μια γέφυρα για την παροχή τεχνικής βοήθειας και την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών από ολλανδικής πλευράς έτσι ώστε να στηριχθούν οι ελληνικές εταιρείες και τα ινστιτούτα στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στο διεθνές περιβάλλον και να αξιοποιηθεί το ταλέντο και οι δεξιότητες που υπάρχουν στη χώρα μας στους τομείς των νέων τεχνολογιών.
Είμαστε πίσω στις νέες τεχνολογίες και πρέπει να κερδίσουμε έδαφος αν θέλουμε να κερδίσουμε και το τρένο της ανάπτυξης.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν στην Ολλανδία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο διευθυντής του γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος.

Κάλεσμα Μητσοτάκη στους Ολλανδούς επενδυτές - Μετά το 2020 η συζήτηση για μείωση πλεονασμάτων

Κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad.
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και τονίζει: «Έρχομαι για να καταστήσω σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».
Μιλώντας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ολλανδία, και της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Μark Rutte, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ερωτάται για την αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες και για το αν θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ολλανδό ομόλογό του.
Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική.
Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στις χώρες που δεν συμμετέχουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια: «Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες».
Με αφορμή τη διαπίστωση του Ολλανδού δημοσιογράφου ότι ο τόνος της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αλλάξει στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος.
Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο».
«Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο ώριμη από ότι πολλοί πιστεύουν.
Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και την ώρα που στην Ευρώπη ενισχύονται οι λαϊκιστές στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο των κρατικών ομολόγων και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη.
Το διαπιστώνει κανείς και στους δείκτες εμπιστοσύνης που έχουν επίσης βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό».
Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% ο πρωθυπουργός απαντά ότι αυτό θα γίνει μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τόσο υψηλά πλεονάσματα «είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».
Για το πελατειακό κράτος και τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «είναι αναγκαίο να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο» ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες που θα στηρίζουν τη σταδιοδρομία των πολλών, άξιων δημοσίων υπαλλήλων.
Ερωτηθείς, τέλος, αν τον ανησυχεί ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ασφαλώς υπάρχουν ανησυχίες, ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτός θα είναι ο ρόλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης