Διεθνή

Zarif (ΥΠΕΞ Ιράν): Θέλουμε τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό μας πρόγραμμα

tags :
Zarif (ΥΠΕΞ Ιράν): Θέλουμε τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό μας πρόγραμμα
Είμαστε διατεθειμένοι να περιορίσουμε το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και να συνεργαστούμε με την ΕΕ είπε ο Zarif
Την πρόθεση του Ιράν να διατηρηθεί ζωντανή η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, ο οποίος υποστήριξε πως η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να συνεργαστεί με την ΕΕ.
Η Τεχεράνη προειδοποιεί πως αν οι προγραμματισμένες για αυτήν την εβδομάδα συνομιλίες και διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν κάτι θετικό, τότε την ερχόμενη Πέμπτη 5/9 ενδέχεται να αρχίσει την τρίτη φάση της αθέτησης δεσμεύσεών της εντός των ορίων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), κάτι που μπορεί να σημάνει ακόμα και την έναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου σε επίπεδο 20%.
«Η επόμενη φάση της σταδιακής αποχώρησής μας από τη συμφωνία μπορεί ακόμη να προληφθεί εάν υπάρξει αλλαγή [της στάσης] των Ευρωπαίων» ανέφερε ο Zarif, ο οποίος σήμερα Δευτέρα 2/9 θα συναντηθεί  στη Μόσχα με τον ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov, την ώρα που ο υφυπουργός του και αντιπροσωπεία της κεντρικής τράπεζας του Ιράν θα μεταβούν στο Παρίσι, για να συζητήσουν σχετικά με μια πιθανή πιστωτική γραμμή της ΕΕ.
Πηγές προσκείμενες στο ιρανικό κοινοβούλιο λένε ότι οι πιστώσεις αυτές σκοπός είναι να ανέλθουν σε 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ και να εκταμιευθούν σε τρεις δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επέβαλαν εκ νέου σταδιακά τις ευρείες κυρώσεις τους στο Ιράν, παρά τις ενστάσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι λένε πως θέλουν να βοηθήσουν την Τεχεράνη να τις παρακάμψει.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας  η Τεχεράνη άρχισε να αθετεί σταδιακά δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης.
Η διεθνής συμφωνία του 2015, που προέβλεπε την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων, είχε απώτερο στόχο η Ισλαμική Δημοκρατία να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Στα μέσα του Αυγούστου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι εμπλούτισε 370 κιλά ουρανίου σε επίπεδο 4,5%.
Τόσο η ποσότητα όσο και η συγκέντρωση παραβιάζουν τα όσα προβλέπει η διεθνής συμφωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης