Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς ιδιωτικοποίηση του δικτύου της ΔΕΠΑ - Τα πλάνα για χονδρική, ΕΠΑ Αττικής

Προς ιδιωτικοποίηση του δικτύου της ΔΕΠΑ - Τα πλάνα για χονδρική, ΕΠΑ Αττικής
Ελκυστικό πακέτο για τους επενδυτές ετοιμάζει η κυβέρνηση
Με πλειοψηφικό «πακέτο» των δικτύων της ΔΕΠΑ, με τον νόμο για την αποκρατικοποίηση να «έρχεται» στη Βουλή εντός του επόμενου διμήνου, θα δώσει η κυβέρνηση στίγμα για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.
Έτσι, φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως αυτήν είναι η πλέον δόκιμη λύση τόσο για να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον στον διαγωνισμό, όσο και για να αποκτήσει η ανάπτυξη των υποδομών τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση, από την «είσοδο» μεγάλου επενδυτή.
Υπενθυμίζεται πως, στον τομέα των δικτύων, η ΔΕΠΑ ελέγχει το 100% της ΕΔΑ Αττικής, και το 51% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (όχι όμως και το μάνατζμεντ στη δεύτερη).
Επίσης, 100% θυγατρική της είναι η ΔΕΔΑ, η οποία δρομολογεί ήδη την ανάπτυξη δικτύων στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
O στόχος της κυβέρνησης είναι πρωτίστως να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική επιλογή για επενδυτικά κεφάλαια και παράλληλα να ενισχύσει την αναδιάρθρωση  και ανάπτυξη του εσωτερικού δικτύου φυσικού αερίου.
 
ΕΠΑ Αττικής και Συμμετοχές

Όσον αφορά τον τρόπο ιδιωτικοποίησης, ένα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι να δημιουργηθεί μία εταιρεία συμμετοχών, στην οποία οι εμπορικές δραστηριότητες και οι δραστηριότητες δικτύων θα υπαχθούν σε ανεξάρτητες θυγατρικές, από τις οποίες θα εκχωρηθούν πλειοψηφικά «πακέτα».
Αυτό σημαίνει πως το τμήμα χονδρεμπορικής θα εκχωρηθεί μαζί με την ΕΠΑ Αττικής, με τη δεύτερη να αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, με δεδομένο το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι για την απόκτησή της.
Είναι άγνωστο ακόμα ποια θα είναι η τελική επιλογή με την ΔΕΠΑ Συμμετοχών και τις στρατηγικές συμμετοχές που αφορούν μεγάλα διεθνή έργα υποδομής, όπως ο IGB, το FSRU και ο EAST MED.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης