Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Μείωση κατά 5% των πωλήσεων της ΔΕΠΑ στο πρώτο εξάμηνο

tags :
Μείωση κατά 5% των πωλήσεων της ΔΕΠΑ στο πρώτο εξάμηνο
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 48 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του 2019
Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία των πωλήσεων της ΔΕΠΑ και το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, καθώς στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος παρουσίασαν κάμψη κατά 5%.
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μισό του 2019 η εταιρεία διέθεσε 1,490 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, έναντι 1.564 δισ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν πολλοίς στη μεγάλη «βουτιά» που παρουσίασαν οι πωλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, όταν και ελαττώθηκαν κατά 14%.
Έτσι, παρόλο που οι πωληθείσες ποσότητες ανέκαμψαν στο δεύτερο τρίμηνο κατά 9%, διαμορφούμενες στα 675 εκατ. κυβικά μέτρα έναντι 618 εκατ. το πρώτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, η αύξηση αυτή δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την πτώση των τριών πρώτων μηνών.
Ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου είχε ως αποτέλεσμα τα EBITDA να διαμορφωθούν στα 71 εκατ. ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 48 εκατ. ευρώ.

Συρρίκνωση 11,5% το 2018

Η μείωση των πωλήσεων στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς έρχεται να προστεθεί στη διαρκώς συρρικνούμενη θέση που έχει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου στην εγχώρια αγορά, με την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Έτσι, έρχεται να ενισχύσει την τάση που αποτυπώθηκε για όλο το περσινό έτος, όταν ο όγκος πωλήσεων φυσικού αερίου της εταιρίας συρρικνώθηκε κατά 11,5% σε σχέση με αυτόν του 2017.
Σε αυτό το πλαίσιο, «παράθυρο» αισιοδοξίας φαίνεται να αφήνει η αύξηση των πωλήσεων κατά 9% εντός του δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο, ο αστερίσκος είναι πως η ανάκαμψη αυτή εκτιμάται πως θα έχει μικρή θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Αύξηση από ΕΠΑ Αττικής και εξαγωγές

Ο λόγος είναι πως προήλθε από την ενίσχυση των πωλήσεων στη θυγατρική της ΕΠΑ Αττικής, καθώς και τις εξαγωγές – στο πλαίσιο της σύμβασης που υπέγραψε τον Απρίλιο για την πώληση 1,5 εκατ. μεγαβατωρών φυσικού αερίου στην κρατική εταιρεία ενέργειας της Βουλγαρίας, κερδίζοντας τον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει Bulgargaz.  
Αντίθετα, και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, συνεχίστηκε η μείωση των πωλήσεων για ηλεκτροπαραγωγή.
Μία τάση που έρχεται να προστεθεί στο γεγονός ότι, από πέρυσι, η εταιρεία έχει απολέσει όλους τους εγχώριους βιομηχανικούς πελάτες – μία εξέλιξη για την οποία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ευθύνεται η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας, καθώς δεν φρόντισε να «συγκρατήσει» έστω ένα μικρό ποσοστό βιομηχανικών πελατών, από τους ανταγωνιστές της ΔΕΠΑ
Η βιομηχανική κατανάλωση και η ηλεκτροπαραγωγή αποτελούν δύο δραστηριότητες που «φέρνουν» μεγάλους τζίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σαφώς μικρότερα περιθώρια έχουν οι πωλήσεις στην ΕΠΑ Αττική (που εξάλλου είναι θυγατρική της), ενώ οι εξαγωγές στη Βουλγαρία γίνονται με σχεδόν μηδενικό κέρδος.
Επομένως, η αριθμητική αύξηση των πωλούμενων ποσοτήτων δεν «μεταφράζεται» σε μία εξίσου ανάλογη αύξηση των οικονομικών μεγεθών.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης