Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ το όφελος της ΔΕΗ από τα μέτρα, τα ΥΚΩ και την τιτλοποίηση

Ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ το όφελος της ΔΕΗ από τα μέτρα, τα ΥΚΩ και την τιτλοποίηση
Στον δρόμο σημαντικής κεφαλαιακής ενίσχυσης η επιχείρηση
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την ενίσχυση της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ ευρώ, τα οφέλη για την επιχείρηση θα προσεγγίσουν το 1 δισ ευρώ αν σε αυτά προστεθεί και η τιτλοποίηση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ ευρώ.
Στο κονδύλι των 500 εκατ ευρώ δεν περιλαμβάνονται τα ΥΚΩ, που θα κινηθούν σε επίπεδο μέχρι 200 εκατ και θα τα καλύψει ο προϋπολογισμός του 2020.
Επίσης τα 100 εκατ ευρώ που θα επιδράσουν θετικά στις προβλέψεις της ΔΕΗ για το εργασιακό κόστος, που καταγράφει σήμερα το WEN.
Άρα η ΔΕΗ αν συνυπολογιστούν όλα τα δεδομένα που αναφέρθησαν θα έχει ένα συνολικό όφελος που μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ.
Και όλα αυτά πριν προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Μεγάλης σημασίας είναι επίσης η κατάργηση των ΝΟΜΕ που επιφέρουν στην επιχείρηση μια ζημιά της τάξης των 220-250 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.
Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο πως θα εξελιχθεί ο ανταγωνισμός στην μέση τάση, ξενοδοχεία, μεσαίες επιχειρήσεις κλπ, όπου η μείωση των εκπτώσεων θα ανοίξει ενδεχομένως τον ανταγωνισμό.
Από αυτά προκύπτει ότι η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό φαίνεται και από την χρηματιστηριακή κίνηση της μετοχής.
Αν η μετοχή διασπάσει τα τρέχοντα επίπεδα τότε ανοίγει ο δρόμος για το υψηλό του 2018 τα 3,30 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η αποτίμηση της ΔΕΗ με τα νέα δεδομένα θεωρείται από μερίδα ξένων επενδυτών υποτιμημένη και αυτοί είναι αποφασισμένοι να παίξουν το restructure στορυ κόντρα στους short.

Tα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.
Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και κατά τις πληροφορίες θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%).
Παραμένει η έκπτωση συνέπειας αλλά περιορίζεται στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση είχε οριστεί αρχικά στο 15% και περιορίστηκε ήδη σε 10% από 1ης Απριλίου 2019.
Όσον αφορά στη ρήτρα CO2, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη μετακυλήσει μερικώς στη Μέση Τάση τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την υποχρέωσή της να αγοράζει δικαιώματα για τις εκπομπές ρύπων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως τις λιγνιτικές που είναι οι πιο ρυπογόνες. Τώρα η ίδια ρήτρα εισάγεται σε ήπια μορφή και στα τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης. Με τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από το μέτρο αυτό στο συνολικό ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά που είναι πελάτες της ΔΕΗ.
Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ρήτρα που συνδέεται με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας («Οριακή Τιμή του Συστήματος») περιλαμβάνεται ήδη στα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων. 
www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης