Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης - Merkel κρατούν χαμηλά τον «πήχη» των προσδοκιών για την σημερινή 29/8 συνάντηση

Μητσοτάκης - Merkel κρατούν χαμηλά τον «πήχη» των προσδοκιών για την σημερινή 29/8 συνάντηση
Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά τη δεκαετή κρίση
Στο Βερολίνο στρέφονται σήμερα (29/8) οι προβολείς της επικαιρότητας καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός στη γερμανική πρωτεύουσα ενώ στις 13:00 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με την A. Merkel την Καγκελάριο. 
Πάντως τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική πλευρά κρατούν πολύ χαμηλά τον «πήχη» των προσδοκιών κάτι που αναδείχθηκε και από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της καγκελαρίας αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών το πρωί της Τετάρτης 28 Αυγούστου.
Μάλιστα, το επόμενο διάστημα και αυτό το λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η ελληνική πλευρά και στην τακτική των χαμηλών προσδοκιών που ακολουθεί, η καγκελάριος Μέρκελ και όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας, αντιμετωπίζει κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε κρατίδια και υπό αυτή την έννοια, τούτη την ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να δείξει γενναιοδωρία απέναντι στους «κακούς» Έλληνες ενώ από την άλλη και η ελληνική πλευρά δεν θέλει να δείξει ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο με το χέρι «απλωμένο» για να ζητήσει βοήθεια.
Και αυτό, καθώς φαίνεται, εντάσσεται στην γενικότερη τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση τις τελευταίες 53 μέρες.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι περνάμε σε μια κανονική περίοδο και ναι μεν, είναι σημαντική η συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο αλλά η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται σε αυτή για να υποβάλει κατάλογο αιτημάτων ως «επαίτης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να βολιδοσκοπήσει τις γερμανικές διαθέσεις έχοντας στη «φαρέτρα» του τόσο την αποκλιμάκωση των σπρεντ και την άρση των capital controls όσο και το νέο αναπτυξιακό νόμο που συζητήθηκε μόλις μία μέρα πριν, στο υπουργικό συμβούλιο.
Στις 11:00 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, προερχόμενο από το SPD, Όλαφ Σολτς και δύο ώρες αργότερα θα έχει το τετ α τετ με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ ενώ μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών.  
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στόχος αυτής της επίσκεψης δεν είναι να μεταβεί στην γερμανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός με τον κατάλογο αιτημάτων «ανά χείρας» όπως γινόταν στο παρελθόν.
Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας και αυτό θέλει να σηματοδοτήσει και ο κ. Μητσοτάκης.
Το γεγονός δηλαδή, ότι ταξιδεύει στη γερμανική πρωτεύουσα για να συζητήσει διμερή θέματα και όχι θέματα που μπορεί να λυθούν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Eurogroup.
Με σαφή τον υπαινιγμό αναφορικά με το περιβόητο πλέον ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αυτό πια θα συζητηθεί σε επίπεδο θεσμών, υποστηρίζουν από την κυβέρνηση και άλλωστε εκεί απευθύνθηκε πριν λίγο καιρό με επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είναι ένα από τα δύο κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο.
Μαζί τους στη Γερμανία βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος καθώς στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών θα είναι και το μεταναστευτικό.
Ζήτημα, που απασχολεί βεβαίως πρωτίστως την Ελλάδα αλλά απασχολεί και τη Γερμανία γιατί είναι μέχρι στιγμής η μόνη χώρα η οποία έχει δεχτεί μερικούς μετανάστες -  σχετικά λίγους απ’ ότι υποστηρίζει η χώρα μας.
Δυστυχώς, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν δείχνουν προθυμία να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους πρόσφυγες οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται και μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Καγκελαρία για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στενή εταιρική σχέση συνδέει τη Γερμανία και την Ελλάδα

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία και στις συναντήσεις που θα έχει με την καγκελάριο Angela Merkel και τον αντικαγκελάριο Olaf Scholz αναφέρεται σε ανακοίνωση της η καγκελαρία της Γερμανίας, η οποία αναφέρει πως «στενή εταιρική σχέση συνδέει τη Γερμανία με την Ελλάδα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η καγκελάριος Merkel και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης «επιθυμούν να εμβαθύνουν περαιτέρω».
Η Καγκελαρία υπογραμμίζει πως στις 12:00 (τοπική ώρα), η Angela Merkel θα υποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη στην καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν «ζητήματα οικονομικής πολιτικής» καθώς και «πτυχές της ευρωπαϊκής και της διεθνούς πολιτικής».
Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13:15 (τοπική ώρα).
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχουν επίσης συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης