Φυσικό Αέριο

Η Νιγηρία αντιμέτωπη με την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων 9 δισ. δολ. για έργο φυσικού αερίου

Η Νιγηρία αντιμέτωπη με την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων 9 δισ. δολ. για έργο φυσικού αερίου
Η P & ID κέρδισε απόφαση διαιτησίας σχετικά με διαμάχη για το φυσικό αέριο στη Νιγηρία - Δικαστής του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι η επιχείρηση έχει δικαίωμα να προσπαθήσει να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία
Η Νιγηρία δεν θα εγκαταλείψει περιουσιακά στοιχεία σε εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι μετά από απόφαση δικαστηρίου σχετικά με διαμάχη έργου φυσικού αερίου ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε την Τρίτη 27/8/2019 ο υπουργός πληροφοριών της Δυτικής Αφρικής.
Νωρίτερα αυτό το μήνα δικαστής στο Λονδίνο χορήγησε στη Process and Industrial Developments Ltd (P & ID) το δικαίωμα να επιχειρήσει να πάρει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία από τη νιγηριανή κυβέρνηση για ένα έργο αγρανάπαυσης.
Το ποσό των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Νιγηρία, που αντιπροσωπεύουν το 20% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής και κορυφαίου παραγωγού πετρελαίου.
Ο υπουργός πληροφοριών Lai Mohammed -- απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, τον γενικό εισαγγελέα και τον διοικητή των κεντρικών τραπεζών στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί από οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία.
"Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προσβάλει την απόφαση του δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και να προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του λαού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας", δήλωσε
Η εταιρεία έλαβε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε απόφαση διαιτησίας για ένα αποτυχημένο έργο κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας αερίου στη νότια πόλη της Νιγηρίας Calabar.
Η απόφαση βασίστηκε σε αυτό που η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει κερδίσει κατά τη διάρκεια της 20ετούς συμφωνίας ως μέρος μιας συμφωνίας που επετεύχθη το 2010.
Η απόφαση του δικαστή μετατράπηκε σε διαιτητική νομική κρίση και το ποσό αυξήθηκε σε περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια με τους δεδουλευμένους τόκους από το 2013.
"Αυτό είναι παράλογο, μια επίθεση σε κάθε Νιγηριανό και άδικο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Zainab Ahmed,.
Και ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι πίστευε ότι το συμβόλαιο που είχε υπογράψει μια προηγούμενη διοίκηση με την P & ID, μια μικρή εταιρεία που ιδρύθηκε από δύο Ιρλανδούς επιχειρηματίες ειδικά για το έργο, «σχεδιάστηκε ουσιαστικά για να αποτύχει».
"Υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωμένες ποινικές έρευνες για να ξεπεραστεί ο τόνος της σύμβασης", είπε.
Τόνισε ότι η συμφωνία με την P & ID θα έπρεπε να περιλαμβάνει διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες και την Nigerian Petroleum Development Company (NPDC), τον κύριο παραγωγό φυσικού αερίου της χώρας.
Η συνέντευξη Τύπου της Τρίτης είναι η τελευταία απάντηση από τις αρχές της Νιγηρίας μετά την απόφαση.
Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προστατεύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μετά την απόφαση, αν και δεν περιγράφει τα μέτρα που μπορεί να πάρει η τράπεζα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης