Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί για την αμερικανική στροφή σε Ιράν και Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί για την αμερικανική στροφή  σε Ιράν και Υεμένη
Ο Trump άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πιθανές συνομιλίες με τον κύριο περιφερειακό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν, ενώ report ότι οι Η.Π.Α. θέλουν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους  Houthi  στην Υεμένη
Ένας νεότερος αδελφός του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας  Mohammed bin Salman βρίσκεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, με την εξελισσόμενη πολιτική του Προέδρου Donald Trump προς το Ιράν και την Υεμένη να αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.
Σύμφωνα με το Bloomberg η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Khalid bin Salman έρχεται  λίγες μέρες μετά που ο Trump άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πιθανές συνομιλίες με τον κύριο περιφερειακό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν, και μια έκθεση ότι οι Η.Π.Α. θέλουν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Houthi  στην Υεμένη.
Το σαουδαραβικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο Πρίγκιπας Khalid  "θα συναντηθεί με διάφορους αξιωματούχους για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που υποστηρίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής", χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με συναντήσεις προγραμματισμένες με αξιωματούχους.
Ο υπουργός Εξωτερικών Michael Pompeo θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα την Τετάρτη το απόγευμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Ενώ το ταξίδι έχει σχεδιαστεί πολύ νωρίτερα, οι αναλυτές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα.
"Πίσω από τις κλειστές πόρτες, υπάρχει ανησυχία για τη στρατηγική του Trump για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Rouhani και για την  μελλοντική πορεία ", δήλωσε ο Ayham Kamel, αναλυτής του Eurasia, αναφερόμενος στον Πρόεδρο του Ιράν Hassan Rouhani. "Θα υπάρξουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πού βρίσκεται η πολιτική των ΗΠΑ σε αυτό το επίπεδο".

Μιλώντας στο πέρας της συνόδου της Ομάδας των Επτά στη Γαλλία τη Δευτέρα, ο Trump δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να συναντήσει τον Rouhani υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αν και έδωσε λίγες λεπτομέρειες. Ενώ ο Rouhani  δεν σήκωσε το γάντι, λέγοντας ότι δεν θα ήταν ενδιαφέρον μια φωτογράφηση με τον Trump, η προσφορά του αμερικανικού προέδρου θυμίζει την πρώιμη διπλωματία του με τη Βόρεια Κορέα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τρεις συναντήσεις με τον Kim Jong Un.
Μια συνάντηση Rouhani-Trump θα «σπάσει» με περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες πολιτικής των ΗΠΑ προς την Ισλαμική Δημοκρατία, μετά την επανάσταση του 1978 και την επακόλουθη. Θα «εμποδίσει» επίσης βασικούς αμερικανούς συμμάχους στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.
Η Wall Street Journal ανέφερε την Τρίτη ότι η  αμερικανική κυβέρνηση τ  προετοιμάζεται   να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με τους Houthi της Υεμένης.
Ενώ το Trump έχει καταστήσει τη Σαουδική Αραβία το επίκεντρο της στρατηγικής της για τη Μέση Ανατολή από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2017, η φήμη της Σ. Αραβίας στην Ουάσινγκτον έχει πληγεί από τον πόλεμο στην Υεμένη, την κράτηση γυναικών ακτιβιστών και τη δολοφονία του αρθρογράφου Jamal Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο. Το Κογκρέσο καταδίκασε τους Σαουδάραβες για τον Khashoggi και τη στρατιωτική εκστρατεία στην Υεμένη.
"Η Σαουδική Αραβία εκτελεί μια πράξη εξισορρόπησης", δήλωσε ο James Dorsey,   της Σχολής Διεθνών Σπουδών της Σιγκαπούρης S. Rajaratnam και του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής της Σιγκαπούρης. "Ο πρίγκηπας Khalid αναμφισβήτητα ζητά διαβεβαιώσεις από τη κυβέρνηση Trump ότι δεν αποδυναμώνει τη σκληρή στάση του έναντι του Ιράν και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης