Ηλεκτρισμός

Η Engie στο στόχαστρο της αυστραλιανής ρυθμιστικής αρχής για το μπλακ άουτ του 2017

Η Engie στο στόχαστρο της αυστραλιανής ρυθμιστικής αρχής για το μπλακ άουτ του 2017
Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γενικότερου πλαισίου που θέλει να «επιβάλει» η ΑΕΜΟ στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να συμμορφωθούν με τους εθνικούς κανόνες ηλεκτρικής ενέργειας
Κυρώσεις κατά της γαλλικής Engie επιδιώκει να επιβάλει η αυστραλιανή Ρυθμιστική Αρχή καθώς, σύμφωνα με το Reuters, το 2017 η εταιρεία φέρεται να μην είχε ενημερώσει τον Λειτουργό της αγοράς (ΑΕΜΟ) για την ύπαρξη διαθέσιμης ισχύος, η οποία θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το γενικευμένο μπλακ άουτ στη Ν. Αυστραλία.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση της ρυθμιστικής αρχής, στο πλαίσιο των πιέσεών της προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε αυτοί να συμμορφωθούν απόλυτα με τους εθνικούς κανόνες που διέπουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε μία εποχή όπου αυξάνεται ο ρόλος των ευέλικτων μονάδων βάσης (όπως του φυσικού αερίου) στην ευστάθεια του συστήματος, αντισταθμίζοντας τη στοχαστικότητα της αιολικής και φωτοβολταϊκής παραγωγής.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, η ρυθμιστική αρχή επιρρίπτει στην Engie το γεγονός ότι η εταιρεία δεν είχε ενημερώσει τον Λειτουργό αρκετούς μήνες πριν από το μπλακ άουτ του Φεβρουαρίου 2017, ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός της στο Pelican Point διέθετε μία μονάδα που θα μπορούσε να αποτρέψει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, αφού είχε τη δυνατότητα να τεθεί σε λειτουργία λαμβάνοντας σχετική προειδοποίηση 24 ώρες νωρίτερα.
Χωρίς τη συγκεκριμένη ενημέρωση, ο Λειτουργός δεν είχε τη δυνατότητα να διαχειριστεί κατάλληλα το σύστημα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.

Απορρίπτει τις κατηγορίες η Εngie

Ο Λειτουργός έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής, καθώς δεν αξιοποίησε τον σταθμό στο Pelican Point εκείνη τη χρονική περίοδο, με συνέπεια το κύμα καύσωνα να προκαλέσει μπλακ άουτ.
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή επισημαίνει πως ενόψει του επερχόμενου καλοκαιριού, είναι απαραίτητο οι ηλεκτροπαραγωγοί να παρέχουν στον Λειτουργό αξιόπιστες και επικαιροποιημένες πληροφορίες, ώστε αυτός να μπορεί να διαχειρισθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το σύστημα, για την αποσόβηση ενδεχόμενων μπλάκ αουτ.

Από την πλευρά της, πάντως, η Εngie απορρίπτει τις κατηγορίες, Ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω το συγκεκριμένο θέμα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές νομικές διαδικασίες.
Νωρίτερα τον Αύγουστο, η ρυθμιστική αρχή μήνυσε τέσσερις φορείς εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων, για ένα περιστατικό γενικευμένης συσκότισης στη Νότια Αυστραλία το 2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης