Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η έγκριση του Ιταλικού μοντέλου APS για τα NPEs αιτία αναβάθμισης κατά 1 βαθμίδα της οικονομίας σε ΒΒ... και των τραπεζών κατά 3 κλίμακες

Η έγκριση του Ιταλικού μοντέλου APS για τα NPEs αιτία αναβάθμισης κατά 1 βαθμίδα της οικονομίας σε ΒΒ... και των τραπεζών κατά 3 κλίμακες
Οι οίκοι αξιολόγησης - ειδικά η Fitch - θα αναβαθμίσουν τις τράπεζες
Η έγκριση του Ιταλικού μοντέλου ή APS για τα προβληματικά δάνεια από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, θα δώσει το πράσινο φως να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία οι οίκοι αξιολόγησης στην κλίμακα ΒΒ αν και υπάρχουν κάποιοι ενδοιασμοί.
Όμως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναφέρει ότι μια συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων όπως το APS που σχεδίασε η J P Morgan με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα εγκριθεί προσεχώς με κυβέρνηση ΝΔ θα μπορούσε να αποτελέσει καλή αφορμή για αναβάθμιση των τραπεζών και της εθνικής οικονομίας κατά μια κλίμακα σε ΒΒ από ΒΒ-.
Εν τω μεταξύ η πλήρης άρση των capital controls θα εξωραΐσει και τις στρεβλώσεις που είχαν υπάρξει στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών.
Πάντως οι αναφορές ότι θα μπορούσε η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών να αναβαθμιστεί σε investment grade – επενδυτική βαθμίδα – με αποκλίσεις από την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα… δεν ευσταθούν.
Πηγές στην Standard and Poor’s έχουν αποκλείσει… κλιμακωτές ή διαφοροποιημένες βαθμολογίες πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος.  

Οι οίκοι αξιολόγησης - ειδικά η Fitch - θα αναβαθμίσουν τις τράπεζες

Σε μπαράζ αναβαθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες θα οδηγήσουν η έγκριση του APS ή ιταλικού μοντέλου για τα προβληματικά δάνεια που αναμένεται προσεχώς και η πλήρης άρση των capital controls που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Με βάση πληροφορίες αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα με βαθμό σπουδαιότητας η έγκριση του APS και σημειολογικούς λόγους η άρση των capital controls θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε σημαντικές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο για τα προβληματικά δάνεια ή APS Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με παροχή εγγυήσεων από το κράτος των κύριων ομολόγων που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Με βάση το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια το εκτιμώμενο μέσο επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο κράτος για τις εγγυήσεις θα είναι 2,35%
Ταυτόχρονα η ΤτΕ αίρει τα capital controls την 1η Σεπτεμβρίου  2019.
Πρακτικά για τις εσωτερικές συναλλαγές δεν υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι αλλά μόνο για συναλλαγές στο εξωτερικό.
Όμως για το νέο χρήμα οι συναλλαγές έως 300.000 ευρώ είχαν απελευθερωθεί και στις συναλλαγές με το εξωτερικό.
Όμως η τυπική άρση των capital controls για τους οίκους αξιολόγησης θα είναι το σημείο αναφοράς.
Όμως ο βασικός καταλύτης για τις αναβαθμίσεις των τραπεζών θα είναι η συλλογική λύση για τα προβληματικά δάνεια.
Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι μια συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων θα είναι κίνητρο για αναβάθμιση όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται με CCC+ πλην την Πειραιώς με CCC από την Fitch.
Με βαθμολογία Β- από την Standard and Poor’s
Με βαθμολογία Caa1 οι τράπεζες πλην της Πειραιώς που βαθμολογείται με Caa2 από την Moody’s.
Η Fitch θα βαθμολογήσει τις ελληνικές τράπεζες με το συνδυασμό APS και άρσης των capital controls στην κλίμακα Β+ από CCC+ δηλαδή 3 κλίμακες.
Πρακτικά έως το τέλος του 2019 ή αρχές του 2020 οι ελληνικές τράπεζες από όλους τους οίκους αξιολόγησης θα βαθμολογούνται 1 έως 2 κλίμακες χαμηλότερα από την βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας αντί 4 βαθμίδων της τρέχουσας περιόδου.
 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης