Επικαιρότητα

Σ.Φάμελλος: Οι παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις απαιτούν πολιτική δράση

Σ.Φάμελλος: Οι παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις απαιτούν πολιτική δράση
Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ  σημείωσε ότι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιμένει να αντιμετωπίζει ζητήματα μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας και προπαγάνδας
«Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για διεθνή κινητοποίηση ώστε, οι διεθνείς διπλωματικές κινήσεις για την προστασία του Αμαζονίου να εκφραστούν και ενόψει της επερχόμενης συμφωνία ΕΕ - Mercosur, αντιμετωπίστηκαν, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αναφορές στη Μάνδρα και το Μάτι. Ο κύριος Μητσοτάκης έκανε φιέστα για τον καθαρισμό του οικοπέδου αλλά, δεν απαντάει στο αν θα υλοποιήσει την πρώτη δημόσια πολιτική πρόληψης πυρκαγιών. Χρειάζονται πολλά βήματα ακόμη στην πολιτική και  περιβαλλοντική ωριμότητα και όχι στην προπαγάνδα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και το δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο.
Υπογράμμισε ότι η παρέμβαση Τσίπρα για την καταστροφή στον Αμαζόνιο, έθεσε το ζήτημα της ανάγκης κινητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας, με συγκεκριμένες διπλωματικές πράξεις και πολιτικές συμφωνίες, οι οποίες θα δίνουν λύση στο πρόβλημα που εξελίσσεται και όχι, με γενικόλογες δηλώσεις. Είναι αναγκαίο οι παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν με ουσιαστική πολιτική δράση.
Επεσήμανε παράλληλα ότι ο στόχος είναι ευρύτερος και συγκεκριμένα, η τροποποίηση του παγκόσμιου παραγωγικού μοντέλου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν βιώσιμο πλανήτη, με δραστική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας. ς
Ειδικά για τον Αμαζόνιο που καίγεται και ευρύτερα για τη Νότιο Αμερική, προτάθηκε να υπάρξουν πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις για την υποστήριξη του έργου της κατάσβεσης, καθώς και για να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση Μπολσονάρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αποψίλωσης των παρθένων δασών, με στόχο την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε, τα παραπάνω ζητήματα, να περιληφθούν στην επερχόμενη υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur (την εμπορική ένωση της Νότιας Αμερικής που έχει σαν ραχοκοκαλιά τις Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη).
Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιμένει να αντιμετωπίζει ζητήματα μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας και προπαγάνδας, και σχολίασε την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «ο Τσίπρας έδειξε την περιβαλλοντική του ευαισθησία στην Μάνδρα και στο Μάτι». Είπε χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν έκαναν τίποτα για να λύσουν τα προβλήματα που προκάλεσαν τις φυσικές καταστροφές και οδήγησαν στη Μάνδρα και στο Μάτι, ακόμη η απουσία πολιτικών εντοπίζεται κύρια στα θέματα πρόληψης. Υπήρχαν, για πάρα πολλά χρόνια, παραβιάσεις των περιβαλλοντικών κανόνων και έλλειμμα πολιτικής στην αντιπλημμυρική προστασία, τη δασική πολιτική και τη διαχείριση της αυθαίρετης δόμησης, με ιδιαίτερη ένταση στην Ανατολική και Δυτική Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».
Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε και κύρωσε δασική στρατηγική, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και δημιούργησε δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης θα την υλοποιήσει και αν θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με 140 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε και κύρωσε σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, για όλη την Ελλάδα, όταν το 2015, η χώρα μας βρισκόταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω έλλειψης των εν λόγω σχεδίων».
Επισήμανε επιπρόσθετα, ότι η δήθεν εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο στο Μάτι που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις, έχει γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βρίσκεται  ήδη σε φάση προμελέτης και έχει εγκριθεί η πρώτη του φάση.
Ο Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε στη φιέστα, τις προηγούμενες μέρες, από την κυβέρνηση της ΝΔ για τον καθαρισμό του οικοπέδου στο Μάτι, αντιπαραβάλλοντάς το γεγονός με την περίπτωση απουσίας δημοσιογραφικής κάλυψης όταν οι δασικοί συνεταιρισμοί από την Εύβοια και άλλες περιοχές δούλεψαν στην περιοχή, προχωρώντας στην κοπή των καμένων δέντρων ακόμη και μέσα σε οικόπεδα, όταν τα συνεργεία μάζεψαν τον αμίαντο, όταν οι ειδικές εταιρείες ανακύκλωσης απέσυραν όλα τα καμένα οχήματα, κτλ. Επισήμανε ότι, χρειάζονται πολλά βήματα πολιτικής και περιβαλλοντικής ωριμότητας στη χώρα μας, καθώς η πολιτική πρέπει να ξεκολλήσει από το επίπεδο της προπαγάνδας και της επικοινωνίας, να γίνει πιο ουσιαστική και να φτάσει στον πολίτη.
Πιο συγκεκριμένα: «Η κοινωνία μας χρειάζεται να τροφοδοτηθεί με πληροφορίες, αλλά και να ενισχυθεί με κοινωνικές λειτουργίες ώστε, να αλλάξουμε στάση ως πολίτες, παραγωγοί και καταναλωτές, σε επίπεδο περιβαλλοντικής πολιτικής. Χρειάζονται επιπλέον, πιο ριζικά μέτρα, για να συνδεθεί η οικονομική πολιτική με το περιβάλλον. Αναρωτιέμαι, αν ο κ. Μητσοτάκης θα εφαρμόσει το μέτρο που εμείς ψηφίσαμε, για να πληρώνουν οι Δήμοι τέλη στους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση, αν θα εφαρμόσει τα περιβαλλοντικά τιμολόγια στην ύδρευση και την άρδευση, αν οι τιμές των προϊόντων θα συνδεθούν με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Αυτές είναι οι ουσιαστικές, μεγάλες αλλαγές, όπως και η ηλεκτροκίνηση, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η ανάπτυξη των ΑΠΕ. Δυστυχώς, το καμπανάκι που έχει χτυπήσει στην παγκόσμια κοινότητα είναι πάρα πολύ δυνατό και η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μέσα στη ζωή μας».
Ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι τα παραπάνω ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής και κλιματικής αλλαγής συμπεριλαμβάνονται στη  διαδικασία ανασυγκρότησης και διεύρυνσης των δομών του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι πρόκειται για ζητήματα που έχουν πλέον γίνει κεντρικά στην ελληνική κοινωνία, δεν αφορούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο.
Έκλεισε τη συνέντευξή του τονίζοντας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συζήτηση για την ανάγκη συνεργασίας όλων των δυνάμεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, για το σχηματισμό ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Δήλωσε ότι στην Ελλάδα, ειδικότερα «χρειάζεται να επανατροφοδοτήσουμε το ενδιαφέρον των πολιτών για την πολιτική, καθότι απαξιώθηκε η σχέση της με τους πολίτες την περίοδο των μνημονίων, όπως και με τη χρήση εργαλείων προπαγάνδας. Ο χώρος της Αριστεράς και της δημοκρατικής, προοδευτικής σκέψης που εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να επαναπροσεγγίσει τους πολίτες».




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης