Ενέργεια

Χωρίς απώλειες έκλεισε το brent - Mειώθησαν οι δεξαμενές εξόρυξης, μικρές οι εισαγωγές αμερικανικού crude στην Κίνα

Χωρίς απώλειες έκλεισε το brent - Mειώθησαν οι δεξαμενές εξόρυξης, μικρές οι εισαγωγές αμερικανικού crude στην Κίνα
Σταθερή η αγορά των commodities, κερδισμένος ο χρυσός
Με την μείωση των εξερδών άντλησης πετρελαίου κατά 16 σύμφωνα με το BHI η τιμή του brent ισορρόπησε και άντεξε στην πτώση, καθώς την Παρασκευή 23/8 υποχωρούσε 2% .
'Ετσι διαμορφώθηκε πάνω από 59 δολάρια με τα futures να κινούνται θετικά μετά το κλείσιμο.
Από την άλλη πλευρά το crude υποχώρησε 2,5% στα 53,95 δολ το βαρέλι καθώς οι Κινέζοι επέβαλαν δασμούς 5% στις αμερικανικές εισαγωγές.
Πάντως η Κίνα έχει εισάγει μόλις 70.000 βαρέλια ανά ημέρα κατά μέσον όρο από τις ΗΠΑ το 2019.

Τα λοιπά commodities

Χωρίς αλλαγές προς το παρόν οι τιμές σε αλουμίνιο 1770 δολάρια ανά τόνο και χαλκό 5633 δολάρια ανά τόνο παρά την μεγάλη αναστάτωση λόγω του νέου κεφαλαίου του εμπορικού  πολέμου.
Κερδισμένος ο χρυσός που ξεπέρασε τα 1530 δολάρια και με ισχυρή την ισοτιμία του δολαρίου αποδίδει τεράστια κέρδη στους επενδυτές.

Ti λέει η Goldman

Η απόφαση Trump να αναβάλλει τους δασμούς θεωρήθηκε αδυναμία από την Κίνα και κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο αναφέρει σε έκθεση της η Goldman Sachs.
Πριν από δέκα ημέρες, η Goldman Sachs είχε αναφέρει ότι μετά την απροσδόκητη υπαναχώρηση Trump, να παγώσει τους δασμούς στην Κίνα για μετά τον Δεκέμβριο 2019 η Κίνα χλεύασε την πράξη του Trump ως «απόδειξη ότι χάνει τον εμπορικό πόλεμο»
Κατά την Goldman Sachs η απόφαση του Trump να μεταθέσει τους δασμούς μπορεί να έχει κάνει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ακόμη πιο περίπλοκο.
Η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να καθυστερήσουν τους δασμούς θα μπορούσε να παρατείνει παραδόξως τον εμπορικό πόλεμο αφού θεωρήθηκε ως σημάδι αδυναμίας, τουλάχιστον από κάποιους στην Κίνα, και θα μπορούσε να κάνει την κινεζική κυβέρνηση λιγότερο πρόθυμη να μετριάσει την στάση της για να επιτύχει συμβιβασμό.
Βέβαια όλο αυτό το σκηνικό ενέχει ένα ρίσκο.
Ο Trump εάν αισθανθεί ότι η υπαναχώρηση του εκλαμβάνεται ως αδυναμία θα αντεπιτεθεί και θα κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και την επιβολή δασμών από την Κίνα στις ΗΠΑ η πιθανότητα εμπορικής συμφωνίας πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020 ελαχιστοποιούνται.
Η Κίνα από την πλευρά της αντέδρασε με την επιβολή πρόσθετων δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές
Το Υπουργείο Οικονομικών στην Κίνα ανακοίνωσε στις 23 Αυγούστου 2019 ότι θα συνεχίσει
(1) να διατηρεί τους εισαγωγικούς δασμούς για τα αμερικανικά αυτοκίνητα που είχαν διακοπεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και (2) θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε πάνω από 5.000 είδη προϊόντων των ΗΠΑ αξίας 75 δισ. δολαρίων
Ο πρώτος κατάλογος (που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει σόγια και πετρέλαιο (5% πρόσθετοι δασμοι) καθώς και ορισμένα θαλασσινά, φρούτα και κρέατα (10% επιπλέον δασμοί).
Ο δεύτερος κατάλογος (που ισχύει στις 15 Δεκεμβρίου 2019) περιλαμβάνει τα σιτηρά και τα οχήματα (πρόσθετοι δασμοί 10%), καθώς και όργανα ακριβείας (πρόσθετοι δασμοί 5%).
Η κίνηση αυτή είναι άμεσα αντίποινα στον τελευταίο γύρο των δασμών που ανακοίνωσε ο Trump στην Κίνα.
Από τότε που άρχισε ο εμπορικός πόλεμος το 2018, η Κίνα ανταπέδιδε κάθε φορά που οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς.
Οι κινέζοι είχαν δηλώσει σαφώς ότι θα αντιδράσουν αρκετές φορές, για αυτό η ενέργεια τους να επιβάλλουν δασμούς στις ΗΠΑ δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης