Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Παράταση 5 ημερών στο πολιτικό θρίλερ – Νέες και τελικές διαβουλεύσεις υπό τον Mattarella στις 27/8 – Κλειδί ο Di Maio

tags :
Ιταλία: Παράταση 5 ημερών στο πολιτικό θρίλερ – Νέες και τελικές διαβουλεύσεις υπό τον Mattarella στις 27/8 – Κλειδί ο Di Maio
Αρχίζουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις Δημοκρατικού Κόμματος – Κινήματος 5 Αστέρων
Προθεσμία 5 ημερών, έως την ερχόμενη Τρίτη 27/8 έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας προκειμένου να διαβουλευτούν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαβουλεύσεων ο πρόεδρος Mattarella σε τηλεοπτικό του μήνυμα ζήτησε «ξεκάθαρες και γρήγορες αποφάσεις» από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αποδίδοντας την προθεσμία των 4 ημερών στα αιτήματα για λίγο παραπάνω χρόνο που έλαβε τόσο «από κάποιες πολιτικές δυνάμεις που έχουν αρχίσει τις διαπραγματεύσεις» όσο και «από άλλες δυνάμεις που θέλουν να κάνουν τις τελικές τους διαβουλεύσεις».
Και εδώ ο «γρίφος» του Mattarella δίνει ειδήσεις.
Διότι είναι προφανές πως η πρώτη αναφορά του αφορά στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεύτερη αναφορά του Ιταλού προέδρου, η οποία πιθανότατα αναφέρεται στην προσπάθεια της Lega να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια μιας νέας συμμαχίας με το Κίνημα των 5 Αστέρων με τον Matteo Salvini να υποστηρίζει ότι «εάν θέλουν να κάνουμε restart της χώρας, είμαστε έτοιμοι».
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Mattarella αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία για την εύρεση συμφωνίας έως την ερχόμενη Τρίτη 27/8, όταν και θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος και τελικός γύρος των διαβουλεύσεων.

Το «κλειδί» στον Di Maio

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, γίνεται αντιληπτό πως το «κλειδί» το κρατά το Κίνημα των 5 Αστέρων και ο επικεφαλής του Luigi Di Maio.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο, το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε από το Κίνημα των 5 Αστέρων να ξεκαθαρίσει τη στάση του σχετικά με το εάν διαπραγματεύεται σε δύο «μέτωπα».
Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, χθες το απόγευμα πηγές από το Κίνημα αρνήθηκαν τα περί συνομιλιών με τη Lega, την ώρα που η συνέλευση του κόμματος έδινε εντολή στην ηγεσία να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Ακολούθησαν άμεσα οι δηλώσεις του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Nicola Zingaretti, ο οποίος υποστήριξε πως οι 10 προγραμματικοί όροι που έθεσε ο Di Maio αποτελούν «ένα πλαίσιο, στο οποίο μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε».
Σε κάθε περίπτωση το σκηνικό παραμένει περίπλοκο και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων κάθε άλλο παρά εύκολη, αν κρίνει κανείς από τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, όταν και θα καταστεί σαφές αν και ποιοι προτίθενται και μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ή η Ιταλία θα οδηγηθεί σε μια ακόμα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Di Maio: Δεν με νοιάζει η καρέκλα

Σε συνέντευξη του στην Corriere della Sera μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ο Di Maio έδειξε να κλείνει την πόρτα στον Salvini.
«Στις 8 Αυγούστου ο Salvini είπε ότι θέλει να πάει σε εκλογές γιατί δεν ήθελε να κυβερνά άλλο με το Κίνημα των 5 Αστέρων» είπε ο Di Maio, ο οποίος ερωτηθείς για τα «ανοίγματα» του επικεφαλής της Lega, υποστήριξε ότι «πρέπει να παράσχουμε ασφάλεια στους Ιταλούς και όχι να τους λέμε τη μια ημέρα το ένα και την άλλη άλλα».
Αφού για άλλη μια φορά αποθέωσε τον προσφάτως παραιτηθέντα πρωθυπουργό Giuseppe Conte για το έργο του, υποστήριξε πως ο ίδιος και το Κίνημα δεν ψάχνουν καρέκλες αλλά απαντήσεις επί των 10 όρων που έχουν θέσει στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Αναφερόμενος μάλιστα στις διαπραγματεύσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Di Maio είπε πως κρίσιμη παράμετρος για την εξέλιξη των συνομιλιών θα είναι η θέση του Κινήματος για τη μείωση των βουλευτών.
«Οι επικεφαλής των κομμάτων μας θα συναντηθούν για να μιλήσουν πρώτα από όλα για το πρώτο από τα δέκα σημεία που ζητάμε: τη μείωση των βουλευτών.
Από αυτό θα καταλάβουμε, εάν υπάρχει πράγματι η βούληση να αλλάξουν τα πράγματα» είπε ο Di Maio, ο οποίος απέρριψε ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος του είναι διχασμένα για την επόμενη ημέρα.
Ερωτηθείς για το εάν θα είναι υπουργός στην επόμενη κυβέρνηση, ο Di Maio υποστήριξε πως δεν τον νοιάζει η καρέκλα.
«Δεν με νοιάζει η καρέκλα.
Δεν το σκέφτομαι.
Σκέφτομαι όπως κάθε εκλεγμένος και κάθε βουλευτής του Κινήματος των 5 Αστέρων τη μείωση των 345 βουλευτών, τα μέτρα για το περιβάλλον, την αποφυγή της αύξησης του ΦΠΑ, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις, την αύξηση των μισθών, τη στήριξη των νοικοκυριών και των ατόμων με αναπηρία»  υπογράμμισε ο Di Maio.

Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων Δημοκρατικού Κόμματος - Κινήματος 5 Αστέρων

Αρχίζουν και επίσημα σήμερα 23/8 οι διαπραγματεύσεις Δημοκρατικού Κόμματος και Κινήματος 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κομμάτων στη Βουλή και στη Γερουσία ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και μια πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των δύο κομμάτων, Nicola Zingaretti και Luigi Di Maio.

Δημοσκόπηση: Πρώτη αν και σε πτώση η Lega του Salvini με 31,3% - Δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα με 24,6%

Πρώτη πολιτική δύναμη στην Ιταλία παραμένει η Lega του Matteo Salvini, αν και εμφανίζει να χάνει δυνάμεις τουλάχιστον σε σχέση με το ποσοστό που έλαβε στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Tecne που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η Lega προηγείται με 31,3% ποσοστό όμως μειωμένο σε σύγκριση με το 34,4% που έλαβε στις ευρωεκλογές.
Ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα με 24,6%, έχοντας ενισχύσει τα ποσοστά του κατά δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες (στις ευρωεκλογές έλαβε το 22,7% των ψήφων) ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα των 5 Αστέρων του Luigi Di Maio, το οποίο και αυτό φαίνεται να ανακάμπτει από το 17,8% που πήρε στις εκλογές του Μαΐου, καθώς πλέον ανιχνεύεται στο 20,8%.
Οριακή υποχώρηση στη δυναμική του καταγράφει και η Forza Italia του Berlusconi, η οποία λαμβάνει το 8,3% (8,8% έλαβε στις ευρωεκλογές) ενώ άνοδο, έστω και οριακή, καταγράφει και το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’ Italia με 6,7% (από 6,5% στις ευρωεκλογές).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα, ότι αν η Ιταλία πήγαινε τώρα σε εκλογές, το 48,3% των Ιταλών δεν θα ψήφιζε ενώ ενδεικτικό της πολιτικής ρευστότητας που επικρατεί είναι ότι η δυνητική δεξαμενή των ψηφοφόρων είναι ανοιχτή σε όλα τα κόμματα.
Όσον αφορά στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, το 65% λέει ότι η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν η καλύτερη λύση για την έξοδο από την κρίση, το 50% υποστηρίζει ότι ήταν ορθό που να προκληθεί τώρα η κυβερνητική κρίση ενώ το 38% αναφέρει πως θα ήταν καλύτερο η συγκυβέρνηση Lega – M5S να εξαντλήσει τη θητεία της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης