Επικαιρότητα

Με ευοίωνα μηνύματα το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του Μητσοτάκη - Τι συζήτησαν με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron

Με ευοίωνα μηνύματα το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του Μητσοτάκη - Τι συζήτησαν με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron
Τα μηνύματα και οι στόχοι από το Παρίσι
Θετικά αποτιμούν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου και ευελπιστούν ότι το ίδιο κλίμα θα επικρατήσει στο Βερολίνο και στη Χάγη που θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από το Παρίσι με σημαντικά μηνύματα στις «αποσκευές» του ενώ η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο έγινε σε πολύ καλό κλίμα όπως φάνηκε και από την διάρκειά της καθώς άγγιξε τη μία ώρα και τριάντα πέντε λεπτά.
Οι δύο ηγέτες έθεσαν επί τάπητος όλα τα θέματα στο τετ α τετ που είχαν στα Ηλύσια Πεδία το απόγευμα της Πέμπτης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, τον ενιαίο προϋπολογισμό, για τα εργαλεία τα οποία θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη υπέρ των λαών της Ευρώπης.
Στο τραπέζι τέθηκε η κοινή επιδίωξη μιας Ευρώπης που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και δείχνει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, επιδεικνύοντας ουσιαστική αλληλεγγύη.
Μητσοτάκης και Μακρόν κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν για την ιδέα σχετικά με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, για τη δημιουργία του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως πρόθεσή του είναι να πρωτοστατήσει.
Όπως επίσης και για κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Ιδιαίτερα θερμή, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ήταν η στήριξη του Γάλλου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία που αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις.
Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων που τον συνόδευαν, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο.

Τα μηνύματα και οι στόχοι από το Παρίσι

Σε κάθε περίπτωση, με την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα και έθεσε συγκεκριμένους στόχους.
Σε αυτό το πλαίσιο, κύριο μέλημα του πρωθυπουργού αποτελεί η αλλαγή του αφηγήματος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, επιδιώκει την προώθηση διεθνών συμμαχιών ώστε η χώρα να πορεύεται σε περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας και να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές προοπτικές και το κλίμα αισιοδοξίας που αναπτύσσεται τώρα για το μέλλον της χώρας προκειμένου να έχουμε το συντομότερο δυνατόν απτά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ που επιτεύχθηκε κατά την έκδοση του νέου επταετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και στη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Η Ελλάδα, ως η μόνη χώρα της περιοχής που είναι ταυτόχρονα μέλος του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποδεικνύεται πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή.
Με δεδομένες, μάλιστα, τις τελευταίες εξελίξεις, την παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης, προσφέρει μεγάλες δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό.

Χρύσα Κλειτσιώτη
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης