Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα «οδεύσουν» 150 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

Στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα «οδεύσουν» 150 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ
Η ελάττωση θα είναι αναδρομική και θα δρομολογηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες
Στην αξιοποίηση ενός ποσού ύψους 150 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να αξιοποιήσει το ΥΠΕΝ για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ώστε να αντισταθμίσει τις επικείμενες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας, με την αφαίρεση του εν λόγω ποσού δεν πρόκειται να θιχθούν οι αμοιβές των παραγωγών ΑΠΕ.
Έτσι, εκτιμά πως δεν πρόκειται να αυξηθούν οι υπερημερίες.
Από την άλλη πλευρά, η ελάττωση του ΕΤΜΕΑΡ θα δρομολογηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα είναι αναδρομική ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Κι αυτό γιατί θα γίνει παράλληλα με την προσαρμογή της χρέωσης στις «Κατευθυντήριες Γραμμές της Ε.Ε. για τους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας 2014 – 2020», η οποία θα έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Προσαρμογή στις Κατευθυντήριες Γραμμές

Η  αξιοποίηση των 150 εκατ. ευρώ στη μείωση του ΕΛΑΠΕ σημαίνει πως, αν σήμερα εισρέουν από την εν λόγω χρέωση στον λογαριασμό 850 εκατ. ευρώ, πλέον το αντίστοιχο έσοδο θα διαμορφωθεί στα 700 εκατ.
Ωστόσο, με την αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές, θα υπάρξει ανακατανομή των χρεώσεων για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, με συνέπεια να υπάρξουν καταναλωτικές κατηγορίες για τις οποίες θα αυξηθούν τα σχετικά ποσά.
Επομένως, με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερος οικονομικός «χώρος», για τη μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων για τους πελάτες χαμηλής τάσης.
Κάτι που σημαίνει πως, στο έτσι κι αλλιώς μικρότερο έσοδο των 700 εκατ. ευρώ, τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα συμμετέχουν ακόμη λιγότερο,  με τα ποσά που θα καταβάλλουν για ΕΤΜΕΑΡ.
Για να τεθεί σε εφαρμογή το παραπάνω σχέδιο, θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τη μεθοδολογία με την οποία θα υπολογιστούν οι χρεώσεις για κάθε καταναλωτική ομάδα.
Έτσι, στη συνέχεια, η ΡΑΕ θα αναλάβει να υπολογίσει τα σχετικά ποσά για κάθε κατηγορία πελατών, λαμβάνοντας υπόψη στους υπολογισμούς της και το «ψαλίδισμα», χάρις στην αξιοποίηση του πλεονάσματος του ΕΛΑΠΕ, του συνολικού ποσού που καταβάλλουν όλες οι κατηγορίες καταναλωτών.
Μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, επισφραγίζοντας έτσι τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στη μέση τάση.

Ασφαλιστικές δικλείδες στον ΕΛΑΠΕ

Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος της χρονιάς θα ανέρχεται σε 184,35 εκατ. ευρώ, έχοντας αφαιρέσει το αποθεματικό ασφαλείας των 70 εκατ., κάτι που σημαίνει πως υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των 150 εκατ. ευρώ για την ελάττωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Πάντως, καθώς επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να μην διαταράξει τις αμοιβές των παραγωγών ΑΠΕ, πριν από την αφαίρεση του εν λόγω ποσού η πιο τεχνοκρατική προσέγγιση θα ήταν να διασφαλισθεί πρώτα με πιο επικαιροποιημένα στοιχεία η αξιοπιστία του εν λόγω υπολογισμού, με δεδομένο εξάλλου ότι πλεόνασμα είναι όντως «κλειδωμένο», με δεδομένο εξάλλου ότι δεν έχει γίνει η οριστική εκκαθάριση του 2017 και του 2018.
Πάλι με γνώμονα τη διατήρηση των υπερημεριών στα σημερινά επίπεδα, μία φιλοεπενδυτική προς τις ΑΠΕ προσέγγιση θα περιλάμβανε επίσης την ενσωμάτωση ασφαλιστικών δικλείδων στον ΕΛΑΠΕ.
Χάρις σε τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες, θα ήταν βέβαιο πως ο λογαριασμός θα κλείσει με πλεόνασμα τη φετινή χρονιά, ακόμη κι αν δεν επαληθεύονταν στην πορεία κάποιες από τις προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ (όπως π.χ. για την τιμή της ΟΤΣ). 

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

 
www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης