Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα σκανδιναβικά δίκτυα χρειάζονται νέες επενδύσεις για να διαχειρισθούν την αύξηση της αιολικής ενέργειας έως το 2040

Τα σκανδιναβικά δίκτυα χρειάζονται νέες επενδύσεις για να διαχειρισθούν την αύξηση της αιολικής ενέργειας έως το 2040
Η Statnett της Νορβηγίας, η Svenska Kraftnat της Σουηδίας, η Fingrid της Φινλανδίας και η Energinet της Δανίας σχεδιάζουν ήδη να επενδύσουν περισσότερα από 15 δισ. Ευρώ στο δίκτυο μέχρι το 2028
Τα σκανδιναβικά εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις από το 2030 έως το 2040 για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στο βορρά, ανέφεραν οι φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 22/8/2019 .
Η Statnett της Νορβηγίας, η Svenska Kraftnat της Σουηδίας, η Fingrid της Φινλανδίας και η Energinet της Δανίας σχεδιάζουν ήδη να επενδύσουν περισσότερα από 15 δισ. Ευρώ στο δίκτυο μέχρι το 2028.
Ωστόσο, αυτή η επένδυση δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες αλλαγές στο ηλεκτρικό σύστημα της περιοχής, καθώς χρειάζεται περισσότερη χωρητικότητα για τη μεταφορά ενέργειας από το βορρά.
Η παραγωγική ικανότητα στο νότο, όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης στην περιοχή, θα μειωθεί καθώς οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων καταργούνται σταδιακά.

Κοινωνικοοικονομικό όφελος

"Η σταδιακά εξαντλημένη παραγωγική ικανότητα βρίσκεται στο νότιο τμήμα του συστήματος, ενώ ένα σημαντικό μερίδιο της αιολικής ενέργειας που την αντικαθιστά θα βρίσκεται στα βόρεια ", ανέφεραν οι φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων στην έκθεση.
Η ενέργεια θα πρέπει να ρέει σε μεγαλύτερες αποστάσεις ως αποτέλεσμα, προκαλώντας συμφόρηση στο δίκτυο μεταφοράς και θα διαμορφώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερες στο βόρειο τμήμα, ανέφεραν.
Αντίθετα, οι τιμές στα νότια τμήματα θα είναι υψηλότερες και πιο στενά συνδεδεμένες με τις τιμές της ηπειρωτικής Ευρώπης.
"Οι αναλύσεις που έγιναν για αυτό το σχέδιο δείχνουν μια μακροπρόθεσμη ανάγκη και κοινωνικοοικονομικό όφελος τόσο της διατήρησης όσο και της επέκτασης της ικανότητας διασύνδεσης μέσα στο σκανδιναβικό σύστημα ", ανέφερε η έκθεση..
Οι φορείς εκμετάλλευσης δεν περιείχαν λεπτομέρειες για το κόστος του νέου δικτύου.

Μεγαλύτερη αστάθεια

Η σκανδιναβική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είναι πολύ πιο ασταθής από ό, τι σήμερα, λόγω του υψηλότερου μεριδίου της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.
"Μέχρι το 2040, πάνω από το 20% όλων των ωρών θα έχουν τιμές κοντά στο μηδέν και από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των ωρών με εξαιρετικά υψηλές τιμές θα αυξηθεί επίσης", ανέφεραν.
Η Νορβηγία και η Σουηδία θα παραμείνουν καθαροί εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040.
Ωστόσο, η Φινλανδία, η οποία εισάγει επί του παρόντος περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται να συνεχίσει να χρειάζεται εισαγωγές, αλλά σε μειωμένο επίπεδο, καθώς θα αυξήσει την παραγωγική ικανότητα πυρηνικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης