Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των πλεονασμάτων - Κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των πλεονασμάτων - Κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές
Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός
Το ραντεβού του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron σήμερα Πέμπτη 22/8 το απόγευμα (στις 16:00 ώρα Ελλάδας) στα Ηλύσια πεδία αποτελεί την αφετηρία της περιοδείας του Έλληνα πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η οποία θα σηματοδοτήσει και την απαρχή μιας σειράς κρίσιμων συναντήσεων με ξένους ηγέτες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την "τύχη" του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα στις 16:45, στο τετ α τετ με τον πρόεδρο Μacron  αναμένεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ακολουθεί το ταξίδι στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου και η συνάντηση με την καγκελάριο Angela Merkel, η οποία σηματοδοτεί και τον κομβικό ρόλο της Γερμανίας σε αυτή τη συζήτηση.
Ωστόσο σήμερα, με τον Γάλλο πρόεδρο θα γίνει η πρώτη κουβέντα για το εν λόγω ζήτημα.
Η ελληνική πλευρά τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα της τη μείωση των φόρων, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα, της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται  με την αποκατάσταση εμπιστοσύνης, την μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικο τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η ανάπτυξη που θα έρθει μέσα από την μείωση των φόρων θα οδηγήσει σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και για την βιωσιμότητα του χρέους.
Από εκεί και πέρα όμως στο τραπέζι της συζήτησης Μητσοτάκη-Μακρόν αναμένεται να βρεθεί η Ανατολική Μεσόγειος καθώς και η σταθερότητα στην περιοχή.
Άλλωστε, η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό λόγο στη μεταναστευτική πολιτική και στην φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς είναι σύνορο της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, θα υπάρχει σε βάθος συζήτηση για θέματα αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχος, Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει και μια συναντίληψη σε σημαντικά θέματα με τον πρόεδρο Μακρόν όπως για το περιβάλλον, τον κοινό προϋπολογισμό αλλά και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ο Γάλλος πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί για πρώτη φορά με τον κ. Μακρόν το Μάιο του 2016, στο γραφείο του στο Παρίσι, ενώ τον είδε ξανά, ως Πρόεδρο της Γαλλίας αυτή τη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής τους στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Άλλωστε όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Μητσοτάκης στη Figaro: Καλώ τους Γάλλους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια» τονίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του Παρίσι και της συνάντησής του με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron, ενώ απευθύνει πρόσκληση στους Γάλλους επενδυτές.
Στη συνέντευξη, η οποία συνοδεύεται από αφιέρωμα της εφημερίδας στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζει ότι μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η χώρα μας γύρισε σελίδα από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή της ανάπτυξης και απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα.
«Καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα.
Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί μια συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019.
Στη συνέχεια, το 2021 ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20%.
Αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στα ακραία φαινόμενα που τη συνοδεύουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Θα προτείνω στον πρόεδρο Μacron να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινάει τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του από τη Γαλλία και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Γερμανία και την Ολλανδία.
«Μοιραζόμενος σε μεγάλο βαθμό το όραμα του Προέδρου Macron για την Ευρώπη επιθυμεί», όπως αναφέρει η εφημερίδα, ώστε να καταστήσει την Ελλάδα χώρα ευκαιριών για τους επενδυτές.
Επίσης το ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτει ότι σε άρθρο που συνοδεύει τη συνέντευξη η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι «ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για να μπει γρήγορα η χώρα του σε αναπτυξιακή τροχιά.
Θεωρεί ότι πρέπει να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας του ανοίγοντας όλα τα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων: εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση, εκλογικό σύστημα και φορολογία. Δυο μόλις εβδομάδες μετά την εκλογή του, υιοθετήθηκαν τρία νομοσχέδια και τρία ακόμη αναμένεται να υιοθετηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης