Ηλεκτρισμός

Υφηλό κίνδυνο blackout θα αντιμετωπίσει η Αυστραλία αυτό το καλοκαίρι - Προειδοποιήσεις από τον διαχειριστή της αγοράς

Υφηλό κίνδυνο blackout θα αντιμετωπίσει η Αυστραλία αυτό το καλοκαίρι - Προειδοποιήσεις από τον διαχειριστή της αγοράς
Ανησυχία  για τις εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ενέργειας
Η Αυστραλία αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο σ blackout αυτό το καλοκαίρι λόγω διακοπών της παραγωγής στην πολιτεία της Βικτώριας και αύξησης του κόστους για την αποφυγή ελλείψεων, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προειδοποίησε ο φορέας της αγοράς την Πέμπτη 22/8/2019.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του Νοτίου Ημισφαιρίου που διέρχεται από το Δεκέμβριο έως το Φεβρουάριο, ο Διαχειριστής της Αγοράς Ενέργειας της Αυστραλίας (AEMO) εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι μη προγραμματισμένες διακοπές ισχύος 750 MW (MW) σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Βικτώρια δεν μπορεί να καθοριστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί.
"Στην Βικτώρια, αν επεκταθεί η καλοκαιρινή περίοδος, οι απρογραμμάτιστες διακοπές δύο μεγάλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Loy Yang A2  και ο Mortlake 2 ... αποτελούν σημαντικό κίνδυνο ανεπάρκειας ανεφοδιασμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακούσια παρακώλυση υλικού" ανέφερε η AEMO στην ετήσια έκθεση προοπτικών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιθανότητα 30%

Η AEMO προβλέπει 30% πιθανότητα ότι η διακοπή της μονάδας Loy Yang θα επεκταθεί στο καλοκαίρι και 60% πιθανότητα ότι στο εργοστάσιο Mortlake να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο γεγονός ότι έως και 1,3 εκατομμυρίων νοικοκυριών δεν θα έχουν ενέργεια για τέσσερις ώρες σε ακραίες θερμοκρασίες, ανέφερε.
Η AGL Energy, τόνισε   την Πέμπτη ότι παραμένει βέβαιη ότι η μονάδα Loy Yang θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο κ. Frank Calabria δήλωσε στην Reuters ότι η μονάδα Mortlake βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει σε λειτουργία στις 20 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να είναι «πολύ σφιχτή» στη Βικτώρια "υπό ορισμένες συνθήκες".
Η AEMO ασχολείται με μέτρα έκτακτης ανάγκης με τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία των πολιτειών να συγκεντρώνουν μεταξύ 125 MW και 560 MW πρόσθετης προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής των βιομηχανικών χρηστών για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας σε ώρες αιχμής της ζήτησης.
"Ωστόσο, ... διαπιστώνουμε ότι αυτό το είδος δράσης επιβάλλει υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές και κινδύνους για την αξιοπιστία που δεν είναι βιώσιμοι μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEMO, Audrey Zibelman.
Παράλληλα ζήτησε την ίδρυση νέων αγορών που θα έθεταν ως βάση τη διατήρηση ενός αξιόπιστου και ασφαλούς συστήματος.
"Προς το παρόν, η AEMO δεν διαθέτει τα εργαλεία ή τους μηχανισμούς που να επιτρέπουν την οικονομικά αποδοτική πρόσβαση σε επαρκείς πόρους για όλες τις ώρες του έτους, γι αυτό αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε πιο επείγουσες ενέργειες που ενέχουν κίνδυνο και κόστος στους καταναλωτές", ανέφερε.

Επαρκές φυσικό αέριο

Η αυστραλιανή αρχή  ανακοίνωσε ότι υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της εγχώριας ζήτησης και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για εξαγωγές το 2020, ενώ οι παραγωγοί των ανατολικών ακτών αναμένουν άνοδο 6% σε 1.988 petajoules ή 5.2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως .
Ωστόσο, η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις νότιες πολιτείες παραμένει «σφιχτή», με βασική αβεβαιότητα το πόσο φυσικό αέριο θα χρειαστεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών στην πρόσφατη ενημέρωσή της σε μια μακρόχρονη έρευνα αερίου.
"Ας το παραδεχτούμε, το φυσικό αέριο είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για να κρατήσουμε ανοιχτά τα φώτα στις δύσκολες μέρες όπως είδαμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Angus Taylor σε τηλεοπτική διάσκεψη μετά οι δύο εκθέσεις κυκλοφόρησαν.


www.worldeneergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης