Διεθνή

Ιταλία: Διαβουλεύσεις 48 ωρών για σχηματισμό κυβέρνησης, διαφορετικά εκλογές - Όλα τα σενάρια

tags :
Ιταλία: Διαβουλεύσεις 48 ωρών για σχηματισμό κυβέρνησης, διαφορετικά εκλογές - Όλα τα σενάρια
Τα πέντε πιθανά σενάρια
Στα χέρια του προέδρου Sergio Mattarella έχει περάσει η κυβερνητική και πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία, η οποία κορυφώθηκε χθες Τρίτη 20/8 με την παραίτηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte.
Πλέον και μετά το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων, καθώς θεωρείται πλέον αδύνατο οποιοδήποτε σενάριο «αναβίωσης» του (αν και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο στην ιταλική πολιτική σκηνή), ο Mattarella θα δώσει σήμερα το απόγευμα (στις 17:00 ώρα Ελλάδας) το έναυσμα για την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής της Βουλής και της Γερουσίας και με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Οι διαβουλεύσεις αυτές θα διαρκέσουν έως αύριο Πέμπτη 22/8 το βράδυ, και εάν διαφανεί πως τα κόμματα χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να εμβαθύνουν και να καθορίσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας, τότε θα δοθεί μια ακόμα ημέρα για διαβουλεύσεις.
Άλλο περιθώριο δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον αυτή είναι η γραμμή που θέλει να περάσει ο Mattarella, καθώς είναι προφανές πως σε περίπτωση που διαφανεί πως υπάρχει η βάση για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, οι διαβουλεύσεις θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες.
Εάν όμως η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δώσει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, ο Mattarella είναι αποφασισμένος να δώσει εντολή σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, όλες οι πολιτικές δυνάμεις σπεύδουν να δηλώσουν ότι στηρίζονται στις κινήσεις του Mattarella, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως έναν σοφό, σοβαρό και αμερόληπτο διαιτητή.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για μια πολιτική στάση που κρύβει ένα μεγάλο λάθος, καθώς η ευθύνη για να βρεθεί μια εναλλακτική λύση και να αποφευχθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, εναπόκειται στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας και όχι στον πρόεδρο Mattarella, ο οποίος θα προτιμούσε την προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα μπορούσε να διαχειριστεί ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τα κρίσιμα ζητήματα όσον αφορά την ιταλική οικονομία.

Η επόμενη ημέρα
Παρόλο αυτά ο Mattarella, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν έχει πρόθεση να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στα πολιτικά κόμματα.
Ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος και να ανεχθεί και μακράς διάρκειας διαβουλεύσεις, οι οποίες στο τέλος το πιθανότερο είναι να μην καταλήξουν πουθενά.
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις και ομιλίες, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο η Lega και το Κίνημα των 5 Αστέρων να έχουν την πρόθεση να ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους σε ένα δεύτερο κυβερνητικό σχήμα.
Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον στρέφεται στο εάν το Κίνημα των 5 Αστέρων του Luigi Di Maio και το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να παραμερίσουν τις τεράστιες προγραμματικές τους διαφορές αλλά και την μέχρι πρότινος σκληρή πολιτική τους αντιπαράθεση και να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία.
Πρόκειται για μια προοπτική εξαιρετικά δύσκολη να πραγματωθεί που προϋποθέτει και την άρση της καχυποψίας της μιας πλευράς προς την άλλη, αν και φαντάζει ως η μόνη ικανή για να μη διαλυθεί το Κοινοβούλιο και να μην οδηγηθεί η Ιταλία σε πρόωρες εκλογές.
Προοπτική που επιδιώκουν τόσο το Κίνημα των 5 Αστέρων όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα καθώς το μεν πρώτο γνωρίζει πως σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα δει τα ποσοστά του να πέφτουν κατακόρυφα από το 32% στο 7% (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) ενώ το δεύτερο βλέπει μια άνευ προηγούμενου ευκαιρία προκειμένου να φύγει από την πολιτική αφάνεια και να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή.

Renzi: Να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση
Σε αυτό άλλωστε φαίνεται πως ποντάρει και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, ο οποίος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση, αν είναι δυνατό» είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο Renzi, αναφέροντας ότι θα ήταν διατεθειμένος να συνεργαστεί με το Κίνημα των 5 Αστέρων, αν αυτό οδηγούσε σε μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ευρώπη.
Ο Renzi, αν και δεν είναι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει τεράστια επιρροή καθώς έχει υπό τον έλεγχο την πλειοψηφία των εκλεγμένων βουλευτών και γερουσιαστών και ως εκ τούτου θεωρείται ότι θα είναι από τους πρωταγωνιστές μιας πιθανής κυβέρνησης Δημοκρατικού Κόμματος – Κινήματος 5 Αστέρων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την κατεύθυνση που αυτή θα κινηθεί.
Ωστόσο, ο Renzi, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από το Κίνημα των 5 Αστέρων, υποστήριξε πως δεν είναι στις προθέσεις του να αναλάβει κάποιο κυβερνητικό αξίωμα.
Σε κάθε περίπτωση η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή συνάντηση του επικεφαλής Nicola Zingaretti με τον πρόεδρο Mattarella.
Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Zingaretti θα πει πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με το Κίνημα των 5 Αστέρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει όχι ένα συμβόλαιο συνεργασίας αλλά ένα πολιτικό σύμφωνο.

Borghi (Lega): Βιώσιμος ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία χωρίς τον Conte

Ακόμα ένα σενάριο σχετικά με το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης ρίχνει στο τραπέζι ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Matteo Salvini, ο οποίος είναι επικεφαλής της Lega.
Ειδικότερα, ο Claudio Borghi υποστήριξε ότι μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte ο κυβερνητικός συνασπισμός (Lega, Κίνημα Πέντε Αστέρων) είναι βιώσιμος.
«Ο συνασπισμός της Lega και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είναι βιώσιμος χωρίς τον Conte» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Borghi.
Σημειώνεται πως η Lega μετά την παραίτηση του Conte, απέσυρε την πρόταση δυσπιστίας, κίνηση που κατά πολλούς αναλυτές, δεν πρόκειται να αλλάξει τις διαμορφωμούμενες πολιτικές ισορροπίες αλλά ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να καθυστερήσει η πτώση της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσουν οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.

Οι επιλογές για την Ιταλία
Μετά την παραίτηση του Conte στο προσκήνιο εμφανίστηκαν πέντε εναλλακτικά σενάρια

1. Μια «κυβέρνηση Ursula»

Λαμβάνοντας αυτό το περίεργο όνομα από την Ursula von der Leyen, τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήταν μια κεντρώα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Romano Prodi, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος, της Forza Italia και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Βέβαια Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν σημαντικές διαφορές, ενώ η Lega αν και θα βρίσκονταν στην αντιπολίτευση θα συνέχιζε να είναι πανίσχυρη.

2. Μια «κόκκινη-κίτρινη» κυβέρνηση

Συνεργασία Δημοκρατικού Κόμματος και Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Θα μπορούσε ο Conte να παραμείνει πρωθυπουργός ή τη θέση να αναλάβει ο Roberto Fico του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του ιταλικού κοινοβουλίου.
Υπάρχει, όμως, το ένα βασικό πρόβλημα: ποια θέση θα καταλάβει ο Renzi;

3. Μια κυβέρνηση "εθνικής ενότητας"

Πιθανώς υπό την ηγεσία του προέδρου ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα της Ιταλίας (Roberto Fico, πρόεδρος Βουλής ή Elisabetta Casellati, πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας) αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά θα δυσκολεύονταν να βρει ευρύτερη στήριξη.

4. Κυβέρνηση τεχνοκρατών

Με επικεφαλής τον κ. Conte, ο Raffaele Cantone (πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της διαφθοράς) ή ο  Enrico Letta (πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας) θα μπορούσαν να κυβερνήσουν έως ότου κατατεθεί και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2020 και να ακολουθήσουν εκλογές προς τα τέλη του 2019.

5. Νέες εκλογές εάν καμία από τις παραπάνω επιλογές δεν αποκτήσει πλειοψηφία

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν συμφέρει κανέναν πολιτικό σχηματισμό, ούτε καν τη Lega του Matteo Salvini, παρά το ότι προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του Politico, Borrelli, ο Salvini μπορεί να καταλήξει να είναι ο μεγαλύτερος ηττημένος εάν καταρρεύσει η κυβέρνηση.
«Η Ιταλία δεν είχε ποτέ μια κυβερνητική κρίση στα μέσα του καλοκαιριού, δεν της είχε επιτραπεί να ψηφίσει για γενικές εκλογές σε 100 χρόνια.
Δεν είναι πολύ πιθανό ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella να επιτρέψει διεξαγωγή πρόωρων εκλογών σε μία περίοδο που υπάρχουν έντονες διεργασίες και διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό του 2020», υποστηρίζει ο αναλυτής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης