Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Κεραυνός προκάλεσε το blackout στη Βρετανία – Τι αναφέρει η έκθεση της National Grid

Κεραυνός προκάλεσε το blackout στη Βρετανία – Τι αναφέρει η έκθεση της National Grid

Η National Grid υποστήριξε ότι οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ήταν αποτέλεσμα ενός σπάνιου και ασυνήθιστου ζητήματος που οδήγησε στην σχεδόν ταυτόχρονη απώλεια της παραγωγής από δύο γεννήτριες - το αιολικό πάρκο Orsted Hornsea και το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας Little Barford της RWE

Το blackout στη Βρετανία, το οποίο άφησε ένα εκατομμύριο σπίτια χωρίς ενέργεια στις 9 Αυγούστου, ήταν αποτέλεσμα  κεραυνού, ανακοίνωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου σε προκαταρκτική έκθεση την Τρίτη 20/8/2019.
Η ρυθμιστική αρχή Ofgem στην έκθεση της για τις αιτίες των διακοπών της National Grid αναφέρει ότι θα διεξάγει δική της έρευνα για να διαπιστώσει εάν οποιοσδήποτε από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ή παραγωγής παραβίασε τους όρους άδειας χρήσης τους.
"Έχοντας ήδη λάβει την ενδιάμεση έκθεση του National Grid, πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα τομείς στους οποίους πρέπει   να διερευνήσουμε αυτές τις διακοπές", δήλωσε ο Jonathan Brearley, εκτελεστικός διευθυντής συστημάτων και δικτύων της Ofgem.
"Αυτό θα διασφαλίσει ότι η βιομηχανία θα λάβει τα σχετικά μαθήματα και θα προσδιορίζει με σαφήνεια αν κάποια επιχείρηση έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις της για την παροχή ασφαλούς τροφοδοσίας στους καταναλωτές", πρόσθεσε.
Οι εξουσίες της Ofgem βάσει του νόμου για την ηλεκτρική ενέργεια, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει για τη διενέργεια της έρευνας, της επιτρέπουν να επιβάλλει κυρώσεις μέχρι 10% του κύκλου εργασιών των εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Διακοπή μίας ώρας το βράδυ της 9ης Αυγούστου άφησε ένα εκατομμύριο σπίτια χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, ενώ δύο από τους πιο πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Λονδίνου έκλεισαν σε ώρες αιχμής και  οι υπηρεσίες ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν.
Η National Grid υποστήριξε ότι οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ήταν αποτέλεσμα ενός σπάνιου και ασυνήθιστου ζητήματος που οδήγησε στην σχεδόν ταυτόχρονη απώλεια της παραγωγής από δύο γεννήτριες - το αιολικό πάρκο Orsted Hornsea και το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας Little Barford της RWE.
Στην προκαταρκτική έκθεσή της, η National Grid είπε ότι αστραπή  χτύπησε μια γραμμή μετάδοσης την 1652 τοπική ώρα, η οποία επέστρεψε στην κανονική λειτουργία μετά από περίπου 20 δευτερόλεπτα.
Περίπου 500 μεγαβάτ παραγωγικής ικανότητας αποσυνδέθηκαν γεγονός το οποίο θεωρείται φυσιολογικό για τέτοιες καταστάσεις.
Ωστόσο, αμέσως μετά το χτύπημα από κεραυνό και μέσα σε δευτερόλεπτα το ένα από το άλλο, τα Hornsea και Little Barford μείωσαν την παροχή στο δίκτυο, αποσυνδέοντας 1.378 MW παραγωγής.
"Καθώς η παραγωγή δεν αναμένεται να εκτοξεύσει ή να αποφορτιστεί ως αντίδραση σε κερευνό, αυτό φαίνεται να αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικά σπάνιο και απροσδόκητο γεγονός", δήλωσε η National Grid.
"Αυτή η απροσδόκητη απώλεια παραγωγής σήμαινε ότι η συχνότητα έπεσε πολύ γρήγορα και βρέθηκε έξω από την κανονική περιοχή των 50.5Hz - 49.5Hz", πρόσθεσε.
Χρησιμοποιήθηκε εφεδρική ισχύς και άλλα εργαλεία, αλλά το μέγεθος της απώλειας σήμαινε ότι η συχνότητα έπεσε στα 48,8Hz, επίπεδο στο οποίο τα δευτερεύοντα συστήματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας έπρεπε να αποσυνδέσουν κάποια ζήτηση για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του δικτύου.
Η τελική έκθεση αναμένεται στις 6 Σεπτεμβρίου.
 Ξεχωριστά, μια επιτροπή έκτακτης ανάγκης θα διερευνήσει επίσης το περιστατικό, δήλωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης